Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

70 років після жахливої трагедії. Більше ніяких Нагасакі, ніяких Хіросім

9 серпня 2015 р., 18:10

В Японії зі смутком у серці вшанували жертв ядерного удару

У японському Нагасакі вшановують пам'ять жертв ядерного удару, який 70 років тому по місту завдали ВПС США.

Під час церемонії вшанування у "Парку миру" у неділю відбулася хвилина мовчання, що розпочалася об 11:02 за місцевим часом, коли на Нагасакі було скинуто бомбу.

Щонайменше 70 тисяч людей загинули у Нагасакі від бомбардування, що сталося через три дні після ядерного удару по Хіросімі.

Як повідомляє токійський кореспондент ВВС Руперт Вінгфілд-Гейз, зазвичай у світі більше уваги приділяють першому бомбардуванню, але плутонієва бомба, скинута на Нагасакі, була потужнішою за ту, що зруйнувала Хіросіму.

Бомба в одну мить знищила третину міста, тисячі людей загинули одразу, тисячі інших були приречені на смерть від променевої хвороби.

Через кілька днів після бомбардування Японія капітулювала, що стало завершенням Другої світової війни, проте суперечки щодо доцільності завдання ядерних ударів по Хіросімі та Нагасакі тривають і досі. Удару по Нагасакі було завдано лише тому, що над первинною ціллю ВПС США - містом Кокура - були хмари.

У пам'ятній церемонії в Нагасакі взяли участь гості із 75 країн, серед яких і посол США Керолайн Кеннеді. Під час церемонії також було зачитано звернення від Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна, який заявив, що Хіросіма та Нагасакі мають стати останніми містами, зруйнованими атомною бомбою:

"Нагасакі має стати останнім. Ми не можемо дозволити використання ядерної зброї у майбутньому. Гуманітарні наслідки є надто великими. Більше ніяких Нагасакі, ніяких Хіросім".

Пам'ятні відправи також проходять і у католицькому храмі, зруйнованому бомбардуваннями.

Грім серед ясного неба

"Це був ясний, сонячний день, і тут - раптова блискавка, що засліплювала", - згадує день бомбардування Тору Міне, який нині працює у музеї, присвяченому цій події.

"Спершу мені на думку спало, що, напевне, починається злива, але незабаром я зрозумів, що злива при ясному небі - дуже дивно".

У 86-річного Сумітеру Танігучі, який також вижив після бомбардування, досі є шрами на спині, а з його грудей випинаються напівзгнилі частини трьох ребер: "Люди довкола мене помирали, а я залишився живий. Люди кажуть, що я вижив, але я думаю, що мене залишили в живим. Я досі страждаю".

У день 70-річчя ядерного удару по японському місту Нагасакі Папа римський Франциск закликав накласти повну заборону на ядерну зброю.

Звертаючись до присутніх вірян на площі Святого Петра у Ватикані під час недільної проповіді понтифік сказав, що у війні бувають тільки переможені і що єдиний спосіб перемогти у війні полягає в тому, щоб не вести її.

За його словами, атомне бомбардування 6 і 9 серпня 1945 року Хіросіми і Нагасакі стали символом неосяжної руйнівної потужності людини, коли вона неправильно використовує досягнення прогресу в науці і технологіях.




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp