Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ветеран міліції з Іршави святкує поважний ювілей (Фото)

15 серпня 2015 р., 17:21

Він все життя присвятив роботі у міліції

У ці дні 60-річний ювілей відзначає підполковник міліції у відставці Іван Францух. Його ім′я відоме багатьом мешканцям Іршавського району. Іван Васильович – приклад толерантності, чесності, людяності, виняткової доброзичливості. Адже його життєва позиція – робити людям добро.

Іван Францух прийшов у міліцію відразу після проходження строкової служби. Починав із патрульно-постової служби Хустського райвідділу міліції. Через два роки вступив до Кишинівської середньо-спеціальної школи міліції ім.Дзержинського. Коли був курсантом, його задіювали до охорони громадського порядку під час проведення Олімпіади-80 у Москві. Від тодішнього міністра МВС СРСР Щелокова Іван Францух отримав подяку та нагрудний знак «Відмінник міліції».

У 1981 році, закінчивши навчання, молодий лейтенант міліції йде працювати в карний розшук Берегівського райвідділу. Івану Васильовичу навіть довелось вивчити угорську мову, оскільки третина району – угорці.

Іван Францух розкривав злочини, затримував злочинців, виявляв шахраїв. Якось на дорозі між селами Бадалове та Грабарове виявили мертвим молодого чоловіка. Двоє нетверезих хлопців їхали на мотоциклі. По дорозі пасажир із мотоцикла впав, а водій з місця пригоди втік. Місцеве населення звинуватило у вбивстві хлопця циганів. Однак Францух таки знайшов справжнього злочинця. Водія мотоцикла було засуджено до 7 років позбавлення волі.

{g}

Після розкриття цього злочину Іван Францух вступає у Київську вищу школу МВС СРСР.

В один час на Берегівщині невідомі крадії стали скоювати крадіжки з кафе, які знаходились неподалік залізниці. Черговою жертвою крадія стало кафе «Рюмочка» на станції Батьово. Злочинця шукав весь карний розшуку Берегівського райвідділу на чолі з начальником розшуку Антоном Лучком. А знайшов невловимого злодія Іван Францух. Він вирахував, що крадіжки з кафе при залізниці скоював психічно хворий, який перебував на стаціонарному лікуванні у Берегівській психлікарні.

Довелось Івану Васильовичу через шість років знову брати участь в охороні громадського порядку в Москві, цього разу під час проведення «Ігор доброї волі». Там його знову відзначили грамотою МВС СРСР.

Після закінчення вищої школи міліції Івана Француха переводять на посаду оперуповноваженого карного розшуку Іршавського райвідділу міліції.

У 1989 році з грудень по березень він був відряджений до міст Спітак та м.Ленінакан у Вірменії на ліквідацію землетрусу. Там йому довелось ще і розкривати злочини, пов′язані з розпалюванням міжнаціональної ворожнечі.

Не встиг Францух повернутись з Вірменії додому, як у селі Ільниця сталося вбивство жінки, чоловік якої тривалий час працював у Бельгії. Як з′ясувалось, навідником вбивць був племінник жінки. Хлопець проходив строкову службу в армії й похвалився товаришам, що вдома у нього є родичі, в яких багато грошей, точніше валютних чеків. Товариші, котрі раніше демобілізувались, вирішили пограбувати згадану багату родичку. Кілька разів навідувались у село, вивчали обстановку та спосіб життя жінки. Для скоєння злочину найняли автомобіль УАЗ-452, зареєстрований за центром захисту рослин у Львівській області. На ньому вирушили в Ільницю. Увірвавшись у будинок, довго катували жінку, доки та не призналась, де ховає чеки. Від отриманих побоїв жінка померла.

На розкриття цього зухвалого злочину був піднятий по тривозі весь особовий склад Іршавського райвідділу міліції. Відпрацьовувались різні версії, проводилися подворові обходи, перевірялись раніше судимі, весь підобліковий контингент. Оперуповноважений Іван Францух отримав інформацію, яка допомогла в розкритті цього жахливого вбивства. У селі бачили автомобіль УАЗ на львівських номерах. У Львів було відряджено групу затримання. При обшуку міліціонери знайшли чеки, які стали доказом причетності львів′ян до вбивства жінки в селі Ільниця.

Згодом Івана Француха призначають на посаду начальника ОБХСС, а через деякий час переводять на посаду начальника штабу райвідділу. Далі він став заступником начальника райвідділу по громадській безпеці. Йому підпорядковувались 12 служб райвідділу. На кожному масовому заході, який проходив на території Іршавщини, Іван Францух організовував та контролював охорону громадського порядку. У 1997 році на Іршавщині проходив футбольний турнір «Кубок вдячності Закарпаттю», після якого за належно проведену роботу був відзначений Іван Францух.

Іван Францух користувався авторитетом і повагою не тільки на роботі, а й серед громадян. Двічі був обраний членом виконкому міської ради м.Іршава, а нині він є головою ревізійної комісії Ради ветеранів і пенсіонерів Іршавського райвідділу міліції.

З нагоди славного 60-річного ювілею керівництво, особовий склад та Рада ветеранів і пенсіонерів Іршавського райвідділу міліції щиросердечно вітають підполковника міліції у відставці Івана Француха і зичать йому міцного здоров′я, удачі, добра та Божої благодаті на многая літ.


Віта Горзов, Іршавський РВ УМВС


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp