Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як пожежа у Виноградові може позначитися на здоров’ї людей?

16 серпня 2015 р., 15:23

Коли горить сміття...

Серед речовин, що виділяються при згоранні, найбільшу небезпеку представляють діоксини. Це сильні канцерогени, які небезпечні в будь-яких концентраціях.Крім онкологічних захворювань, вони також можуть викликати придушення імунітету, безпліддя, природжені патології.

14 серпня у Виноградові загорілося міське сміттєзвалище. Мобілізованими силами вогнеборців разом із залученими працівниками ВУЖКГ, ПМК-78 та АВЕ «Виноградово» на другий день пожежу вдалося локалізувати. Однак смітник продовжує тліти, несучи в собі як загрозу нового спалаху вогню так і забруднення навколишнього середовища. Від смердючого диму потерпають, передусім, мешканці прилеглого до звалища житлового масиву. Утім, неприємну гіркоту зіпсованого повітря відчувають майже всі городяни.

Голос Карпат зібрав фактори впливу на здоров’я людей диму від запаленого сміттєзвалища.

Дим містить пари та тверді часточки, які залишаються у повітрі на довгий час у завислому стані. Ці часточки та токсичні гази впливають на здоров’я населення, в результаті чого виникають подразнення очей, носової порожнини, труднощі з диханням, кашель та головний біль. Люди з серцевими хворобами, астмою та іншими респіраторними захворюваннями є особливо чутливими до забруднення повітря вищезазначеними речовинами. Це знижує імунітет людини, часто посилює негативний перебіг хронічних захворювань.

Головна складова диму - чадний газ. Це потенційно смертельне небезпечне з'єднання, оскільки надзвичайно легко зв'язується гемоглобіном крові, блокуючи доставку кисню до тканин організму. Серце починає працювати з більшим навантаженням, що посилює небезпеку загострення кардіозахворювань. У поєднанні з іншими забруднювачами, такими як промислові викиди або вихлопні гази, токсична дія чадного газу значно зростає.

Як відомо, на сміттєзвалище побутові відходи потрапляють не відсортованими. Це значно підвищує ступінь небезпеки для здоров'я населення, адже при спалюванні несортованих побутових відходів в повітря потрапляють канцерогенні поліароматичні з'єднання, важкі метали (, броміни і ще декілька тисяч небезпечних речовин, токсичні властивості яких недостатньо вивчені.

Якщо горіння невідсортованого сміття відбувається при температурі нижче 1100 °C, полімери, які містять хлор, перетворяться в хлоровані поліароматичні вуглеводні, які включають такі високотоксичні і канцерогенні речовини, як діоксини 4 і дібензофурани. Один з найбільш сильних канцерогенів, 2,3,7,8-тетрахлордибензопарадиоксин може бути присутнім серед продуктів горіння ПВХ. Спалювання полівінілхлоридного пластика в умовах дефіциту кисню створює практично ідеальні умови для утворення цього і іншого діоксину.

Згорання відходів, що містять ПВХ, піддає жителів дії цього небезпечного хімічного коктейля.

До того ж діоксинове забруднення блокує так званий Ah-рецептор - ключову крапку в імунно-ферментній системі всіх живих організмів аеробів . Діоксини розповсюджуються в ґрунті, донних відкладеннях, воді, повітрі, рибі, овочах тощо. Їх знаходять навіть в молоці матері. Так, забруднення ґрунту діоксинами приводить до знищення майже всіх живих організмів, що мешкають в ньому.

При досягненні критичних значень концентрацій діоксинів людство може опинитися навіть під загрозою зникнення.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp