Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Кострині палала "Лемківська ватра" (Фото)

17 серпня 2015 р., 09:08

Лемківські цінності та традиції не забуті на Закарпатті

16 серпня в с.Кострино на Великоберезнянщині вп’яте відбувся обласний фестиваль “Лемківська ватра”, що традиційно знайомив гостів із надбаннями культурно багатого етносу.

Нині на Закарпатті майже 300 тисяч лемків, котрі мешкають у понад 200 селах на Іршавщині, Свалявщині, Мукачівщині, Ужгородщині, Перечинщині, а також на Великоберезнянщині, яка серед найбільш сумлінних зберігачів лемківських традицій, повідомляє Управління культури Закарпатської ОДА.

Свої намети на фестивалі представили як господарі свята, так і гості з інших районів та областей. Всяк охочий міг ознайомитися з пізнавальною книжковою виставкою, присвяченою історії лемків, із національним вбранням і вишивкою, мистецтвом писанкарства, декоративно-ужитковими виробами та живописом.

Місцеві майстрині Наталія Іваниця та Надія Мазуренко представили гостям рушники і скатертини з автентичною лемківською вишивкою – барвистою та багатою як геометричним, так і квітковим орнаментом. Роботи вишивальниць із глибинки вже були виставлені у Словаччині, Польщі, Румунії, а придбані навіть до Франції, Канади, США й Австралії.

Офіційна частина святкування розпочалась із розгортання національного прапора завдовжки 100 мерів. Під час виконання цієї почесної місії до молоді приєднались і представники влади села, району та області. До слова, як зазначив голова Всеукраїнського товариства “Лемківщина” Василь Мулеса, це вперше керівники краю удостоїли фестиваль своєю участю, чим вельми обнадіяли закарпатських лемків на підтримку їхньої культури.

{g}

Урочисто відкрив свято голова Закарпатської ОДА вітанням на місцевому діалекті. “Дорогі челядники”, – звернувся Геннадій Москаль, чим ураз завоював симпатії слухачів. Керівник краю відзначив самобутність лемківської пісні, народних витворів мистецтва та традиційних страв, представлених на фестивалі, а ще висловив подяку всім творцям і учасникам свята за те, що не занедбують своїх цінностей у такий несприятливий час, побажав присутнім здоров’я та наснаги. “А наших ворогів най фрас ухопить і гута би їх побила!”, – колоритно завершив Геннадій Москаль.

Після виступів організаторів і сприятелів фестивалю, найпалкіших представників лемківської культури на Закарпатті нагородили грамотами. За тим учасники символічно запалили ватру.

Продовжилося свято звітним концертом фольклорних колективів району.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp