Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатці вдаються до "екзотичних" способів втручання у роботу газових лічильників

18 серпня 2015 р., 13:28

Але навіть такі випадки не залишають не поміченими

В наш час природний газ є стратегічно важливою сировиною для України, і як ми вже мали змогу переконатися, впливає на її державну незалежність. Саме тому налагодження ефективного контролю за його раціональним використанням і виявлення випадків несанкціонованого відбору та фактів крадіжки газу це основа економічної стабільності держави в цілому. Фахівці ПАТ «Закарпатгаз» мають відповідний рівень кваліфікації та досвіду для виявлення всіх видів порушень, які сьогодні можуть використовувати місцеві «кулібіни».

Найчастіше випадки несанкціонованого втручання в роботу лічильника газу виявляються фахівцями Товариства під час проходження чергової повірки лічильника. В переважній більшості випадків такі дії сплановані заздалегідь і спрямовані на збільшення похибки лічильника чи «змотування» показів відлікового механізму. Аналіз способів несанкціонованого втручання в роботу лічильників газу дає змогу виділити два найпоширеніші напрямки, які миттєво розпізнаються за наявністю «характерних» механічних пошкоджень на відліковому механізмі і пломбах та безпосередньо виявленням замінених оригінальних пломб, встановлених на заводі виробнику та органами «Держспоживстандарту» на підроблені. Вдаються закарпатці і до «екзотичних», на їх думку, способів несанкціонованого втручання в роботу лічильника: наприклад використання надпотужних неодимових магнітів, але ці випадки також виявляєються під час обстеження приладів обліку. До того ж, більшість сучасних виробників лічильників, які присутні на ринку країни, у виробництві використовують матеріали, які не піддаються впливу магнітного поля.

Подібні дії є ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст.185 КК України та ст.358 КК України. Станом на 17.07.2015 року у провадженні УМВС України в Закарпатській області знаходиться 28 кримінальних справ, за фактом нанесення збитків ПАТ «Закарпатгаз» внаслідок несанкціонованого споживання природного газу та втручання в роботу засобів вимірювальної техніки.

«Достовірний облік можуть забезпечити лише справні лічильники. Саме тому впродовж року ми активно працюємо над повіркою приладів обліку. Загалом на території Закарпатської області понад 97% споживачів забезпечені лічильниками газу, що є найбільшим показником по Україні. Ресурс нашого центру дозволяє щороку повіряти понад 40 тисяч побутових приладів обліку. Процедура повірки – демонтаж, сама повірка, транспортування та монтаж лічильника для споживачів є безкоштовними і здійснюються за рахунок підприємства. Але трапляються випадки, коли недобросовісні споживачі з метою заощадження коштів втручаються в роботу лічильника газу для зменшення його показів. Особливо це помітно після суттєвого здорожчання природного газу. Впродовж 7 місяців поточного року нами спільно з ДП «Закарпаттястандартметрологія» зафіксовано 190 таких фактів. Цікаво, але насправді, ніяка економія для таких споживачів не відбудеться. Тому що нами обов’язково буде виявлено факт несанкціонованого втручання. Це лише питання часу. В такому випадку споживачу необхідно сплатити всі збитки, завдані його неправомірними діями», - коментує начальник сервісного центру з повірки побутових приладів обліку ПАТ «Закарпатгаз» Микола Цап.

В той же час, контролери відділу обліку, які здійснюють поквартирні обходи споживачів періодично проходять як теоретичні, так і практичні заняття на предмет виявлення несанкціонованих втручань в роботу приладів обліку газу.

Сервісний центр з повірки лічильників газу забезпечений всіма необхідними засобами для дослідження лічильників, включаючи фото та відеотехніку, яка дозволяє зафіксувати виявленні пошкодження та в подальшому передати докази в НДЕКЦ при УМВС України в Закарпатській області, де факт порушення буде належним чином зафіксовано і задокументовано представниками правоохоронних органів.

Вміле використання спецтехніки, яка дозволяє виявити випадки втручання в роботу лічильника чи заміну пломб підкріплено і набутим з роками досвідом наших фахівців. Повірка проводиться за участі державного повірника ДП «Закарпаттястандартметрологія» відповідно до затвердженої методики.

ПАТ «Закарпатгаз» звертається до споживачів з проханням: якщо вам відомі факти несанкціонованого відбору природного газу чи самовільного втручання у систему газопостачання повідомити про це у відділ економічної безпеки Товариства за номерами телефонів: (0312) 2-35-68, (067) 244-32-53. Адже найчастіше організаційними і технічними причинами нещасних випадків є саме порушення побутовими споживачами правил безпечного використання газу в побуті та самовільне втручання в роботу вентиляційних та димових каналів.

Несправність приладів обліку, які спричинені несанкціонованим втручанням в їхню роботу призводить до суттєвих матеріальних втрат підприємства та становлять суспільну небезпеку. Запам’ятайте - природний газ підкорюється лише законам фізики та не прощає помилок, жартів і недбалого до себе ставлення. Тому, за кожним виявленим випадком порушення слідують жорсткі, але справедливі заходи впливу.

ПАТ "Закарпатгаз"

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp