Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Виноградові можна помилуватися оригінальними подушками

23 серпня 2015 р., 12:00

Виставка триватиме до 11 вересня....

У Виноградівському районному історичному музеї відкрилася надзвичайно цікава виставка подушок. Перші згадки про подушку сягають періоду стародавнього Єгипту. Ці вироби супроводжують людину з самого початку її життя, вони є символом тепла, комфорту та облаштованості.

Всього для огляду презентовано 55 подушок, 51 з яких ручної роботи – вишиті хрестиком, гладдю, класичні, модерні. Їх виготовили 15 майстринь із різних куточків нашого району, зокрема, Меланія Балаж, Леся Королевич, Ольга Гал, Олена Лемак, Вікторія Буря, Ірина Лішинська, Ганна Кляп, Марія Лукей (Виноградів), Ірина Говбан-Тудовші (Новоселиця), Наталія Попович та Марія Попович (Олешник), Марія Данко (Онок), Марія Панько (Сасово), Марія Вігула (Королево). Серед усього розмаїття є унікальні подушки від двадцятих років минулого століття і до сучасних.

Як зазначила, відкриваючи виставку, директор музею Людмила Тороцкезі, кожна представлена на подушка є унікальною, до прикладу, робота Меланії Балаж, яку майстриня виткала у 1980 році. А от 72-річна Ірина Говбан-Тудовші з Новоселиці передала для виставки свої подушки, які вона вишивала в молоді роки, але ще й зараз використовує в побуті. У різні часи подушки наповнювалися сіном, кінським волосом, пухом, пір’ям, шерстю овець, травами, пізніше стали використовувати синтетичні наповнювачі. А за кількістю подушок визначали рівень достатку в домі. Навіть з приходом м’яких меблів подушки не зникли, а стали елементом інтер’єру, перетворилися на витвори мистецтва. «Приємно те, що майстрині не зупиняються на досягнутому, продовжується розвиток і пошук нових технік. Їх декорують стрічечками, тасьмою, хутром, пряжками, блискавками, мереживом, ґудзиками тощо. Все залежить від польоту фантазії. 

Але новітні дизайнерські рішення не вплинули на традицію вишивати подушку вручну, а навпаки цей вид рукоділля стрімко повертається на лідируючі позиції і при цьому зберігається високий рівень майстринь», – підсумувала Людмила Василівна.

Слід зауважити, що працівники музею надзвичайно цікаво облаштували виставку, розподіливши її на своєрідні зони – тут і стародавні кросна, над якими чаклували наші прабабусі, видумуючи узори для подушок, окремо представлені вишивані вироби на мішковині, сучасні подушки у найрізноманітніших стилях для дорослих і дітей. Привернув увагу присутніх куточок для відпочинку з патефоном на столику і зручним кріслом з м’якою диванною подушкою. 

Одразу захотілося зручно вміститися і насолоджуватися цією красою під прекрасні звуки стародавньої мелодії. У цьому зможе переконатися кожен, відвідавши незвичайну виставку, яка триватиме до 11 вересня.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp