Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Гради, міни падають, а ми в бліндажі оперуємо пораненого - хірург з Ужгорода про будні у Дебальцевому

7 вересня 2015 р., 18:18

Зараз медики разом зі 128 бригадою знаходять у Станиці Луганській, де вже 10 добу зберігається режим тиші

Олександр — військовий хірург родом із Закарпаття. Під час подій в Дебальцевому разом з іншими медиками оперував поранених прямо в окопах. Кореспонденту Громадського радіо лікар показував фотографії та відео на телефоні, згадував, як було важко робити операції під землею без світла та потрібних інструментів:

— Ось анастезіолог постраждав. Поранення не було, але вибухова хвиля, контузія. При виході (з Дебальцевого, — ред.) була медична рота. Це 25 людей, як мінімум, на дві тисячі людей… Ось остання операція в окопі на печінці й на шлунку. Пацієнт прокинувся.



— З ним зараз все добре?

— Так, недавно дзвонив. Навіть рана загоїлась. Ось подивіться, це ми в такій позі його оперували в бліндажі. Гради, міни падають, сиплеться земля, все в рану. Нас було три анастезіологи і я один хірург, так сталося, на жаль. Ось пальці відірвані. Цей теж хлопчина дзвонив, обличчя було понівечене, а це вже нове обличчя після операції. Але він ще лікується, там просто переломи ніг, рук. В мене водій загинув, — розповів хірург.

Чотирнадцять місяців Олександр знаходиться в Станично-Луганському районі. Лікарня в самій Станиці Луганській постраждала від обстрілів в серпні минулого року. Зараз там роблять ремонт — замуровують вікна цеглою та цементом. Близько десяти автомобілів швидкої допомоги відправила на Донбас греко-католицька церква з Ужгорода, але більшість з них згоріли під Дебальцевим. За словами лікаря, 90% медичного забезпечення привозять волонтери, і 10% — від Збройних Сил України.

— Першу реанімаційну кваліфіковану допомогу надають тут, як військовим, так і місцевим жителям, тобто екстрені операції, стабілізація стану поранених.

— Найбільше які поранення?

— Мінно-вибухового характеру, осколкові поранення, в основному кінцівки, але бувають і органи черевної порожнини, грудної клітки, шия, голова.

— Скільки у вас персоналу? Вистачає, щоб надати кваліфіковану першу допомогу?


— Хірургічне відділення більш-менш, четверо хірургів, один травматолог, він же головний лікар, один анастезіолог, якого нам дуже не вистачає, і один рентгенолог.

— А по медикаментах, як ви забезпечені?

— В нас є окремий склад, де ми зберігаємо ліки спеціально для військових. Це до 90% волонтерська допомога і 10% — офіційні Збройні Сили. Практично ми забезпечені всім на найвищому рівні.

— Звідкіля привозять поранених?

— Практично з усього району. Як і військових, так і мирних.

—А діти?

— Привозили одного хлопця 16-ти років, якому з окупованої території прострелили ногу, коли він знаходився на українському блок-посту, — розповів військовий хірург Олександр.

Аптека-склад в лікарні Станиці Луганської

{g}

Кореспондентка Громадського радіо могла особисто переконатися в тому, що лікарня в Станиці Луганській повністю забезпечена необхідними ліками та інструментами. Оскільки заклад знаходиться на передовій позиції, медики сплять прямо в лікарні, — розповів лікар.


гоша 07.09.2015 22:39 IP: 167.104.54.37
Це просто справжній лікар,таким відданим своїй праці має бути кожен громадянин України і тоді буде у нас просто прекрасна Держава.
читачка 07.09.2015 18:41 IP: 211.142.134.95
Ми гордимося своїм земляком - лікарем Олександром. Хай Господь його береже.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp