Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Борщовий набір дорожчає

9 вересня 2015 р., 08:32

+15% за місяць.

За тиждень пісний ‪‎борщ‬ подорожчав практично на 9%, порахували в Аналітичній службі компанії "Дикун". М'ясо залишається без змін.

За результатами моніторингу борщового набору «Аналітичною службою Dykun» було встановлено, що на 36 тижні (31.08-6.09.2015 р.) вартість тарілки пісного борщу підвищилася на 22 копійки (або 8,7%) в порівнянні із попереднім тижнем та склала 2,73 грн за 270-ти грамову порцію.

Основою цього зростання стало збільшення ціни ‪картоплі‬ — з 4,25 грн/кг на 35-му тижні до 5,37 грн/кг на 36-ту. Здавалося б, зараз якраз сезон збору та масової реалізації картоплі, але у зв’язку із поганим урожаєм та складним температурним режимом пропозиція буде меншою за ніж минулоріч, а отже ‪ціни‬ будуть ‪зростати‬.

Також незначно зросли ціни на ‪моркву‬ — на 0,14 грн — до 7,63 грн/кг та ‪буряк‬ — на 0,22 грн — до 4,71 грн/кг. Причини все ті ж — вітчизняний ‪‎урожай‬ не виправдав очікувань у зв'язку із‪ ‎несприятливими‬ погодними ‪умовами‬. ‪Цінник‬ на цибулі збільшився на 0,86 грн — до 5,63 грн/кг.

З огляду на стабільність цін на ‪м‬'ясо (‪яловича‬ лопатка — 96,95 грн/кг, ‪свиняча‬ — 82,95 грн/кг) вартість порції м’ясного борщу збільшилася тільки за рахунок удорожчання ‪овочів‬

За місяць вартість пісного борщу збільшилася на 36 копійок (або на 15%), як і борщу із яловичиною. В серпні вартість капусти збільшилася в 2 рази (з 4,92 до 10,30 грн/кг), картопля знизилася в ціні на 53 копійки. ‪Морква‬, буряк та ‪цибуля‬ втратили 6-12%. Здешевлення свинячої лопатки на 5 грн вплинуло і на вартість борщу із цим видом м’яса, який додав лише 16 копійок на тарілці (+1,5%).

Що нас ‪очікує‬ далі? Овочева складова буде доволі волатильною — ціни будуть то знижуватися, то і зростати. Іх українцям вистачить - за даними Мінагрополітики (див. інфографіку зверху), обсяги виробництва овочей майже не змінилися.

Що стосується м’яса — то можливе короткострокове зниження цін на свинину та яловичину (на 5-10 грн/кг), але воно буде не довготривалим. З іншої сторони реальні доходи населення знизилися і знижуються й далі, а отже купівельна спроможність населення залишає бажати кращого. Тому виробники будуть дуже обережні в ціноутворенні та «зважуватимуть на шальках терезів» всі аспекти попиту та пропозиції.

Аграрне інформагентство


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp