Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Тячівщині вирощують ківі

20 вересня 2015 р., 20:21

Екзот у гірському дворику почувається чудово!

Сюди, в урочище Заверх, що над селом Ганичі, добиратися непросто. Від асфальтівки – ще добрі три кілометри вверх грунтовою гірською дорогою…

Господар — ставний і високий чоловік років 50-ти поспішає нам назустріч. Як виявилося, роки працював Михайло Іванович головним механіком на одній із шахт з видобутку вугілля в Росії, завів там родину, росла гарна донечка-одиначка, батькам на радість. Отримавши пенсію, так потягнуло в рідні краї, на Закарпаття, що не витримав — відкупив старий батьківський осідок у горах, відбудував добротну хату з ванною кімнатою, подбав, аби було все необхідне для життя. І нині захоплено займається тим, про що мріялося далеко від рідної землі.

Завів чорно-рябу корову, котра дає по 30—40 літрів молока. Є й інша живність у господарстві. А ще… росте йому на втіху чудовий палісадник з персиками, струнка йошта, що дарує по 5—7 відер вітамінних плодів, підростають барбарис, інжир, до 30 найменувань теплолюбивих рослин… Улюбленцем є ківі.

Розповідає про цю ліану з захопленням, адже, як каже, з кожної п’ятиметрової ліани ківі планує зібрати понад 30 кілограмів ягід вагою понад 100—150 грамів кожна. Буває серед них трапляються й велетні — ягоди на 200 грамів!

На нині в Михайла Івановича триває дослідний експеримент. Ліани, майже до 7—8 метрів, вирощує як звичайну «ізабеллу». Вони чудово оповили все подвір’я! Кущ упродовж сезону витягається на 2—3 метри. Доглядати екзот просто, бо в цих умовах він не має шкідників. А клімат Карпат, особливо місцевий грунт, ідеально підходить для рослини. Одразу видно, що екзоту в цьому гірському дворику чудово.

Оскільки господар має і комп’ютер, і телевізор, багато дізнається про диво-рослини. Були побоювання, що в наших умовах ківі можуть замерзнути. «Вирощувати ківі під силу кожному, — впевнений. —Я із задоволенням можу порадити, як вирощувати його, доглядати».

Садовод-аматор Михайло Бердар багато читав про ужгородського селекціонера, котрий теж займається цією справою. Та одне діло – ростити теплолюбні рослини в Ужгороді, на низині, а інше – на такій височині, як у нього на Тячівщині.

Ольга ВОЛОШИН.
Тячівський район. Новини Закарпаття



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp