Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Тихо, бо ревуть закарпатські олені!

22 вересня 2015 р., 20:03

У НПП «Синевир» наступив період реву (гону) оленів.

Його тривалість залежить від поголів’я тварин і погоди. Коли на певній території щільність тварин невелика і наявне однакове співвідношення самців і самок, рев проходить спокійніше. Старий самець відбиває декілька самок від стада, захищає їх і реве мало. Холодна, ясна, суха і тиха погода сприяють гону, а в теплі, похмурі, дощові і вітряні дні він протікає менш активно.

Серед звуків, що видають самці в період гону, розрізняють: трубний, рявкання, охання. Ці звуки, за незначним виключенням, видаються тільки в період реву. В інші пори року олень видає погрозливі звуки, якщо йому не відома причина явища, що його стурбувало. За період гону олень реве, щоб налякати суперника і привабити самку. Ця інстинктивна дія виражає його психічне збудження, а також почуття ревнощів і жадоби бою.

Рев оленя зазвичай чути далеко. В ясну погоду і в період активного гону на рівнині його чути на відстані навіть кількох кілометрів, у горах – лише кількох сотень метрів.

Оленя без самок можна розпізнати по тому, що він реве на повний голос. Олень, що знаходиться з самками, реве і тихо рикає, щоб відігнати інших самців, які перебувають в стаді.

Зараз в НПП «Синевир», у місцях проходження реву оленів заборонено випас домашньої худоби, перебування в урочищах сторонніх осіб, туристичних груп, проїзд транспорту. Разом з тим, в період реву природоохоронці здійснюватимуть облік оленів.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp