Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ніхто в Ужгороді не отримає однозначну перемогу - Пащенко

8 жовтня 2015 р., 20:53

Якщо з іншими містами Закарпаття все ясно, то в Ужгороді інтрига триматиметься до кінця підрахунку голосів

В Ужгородському прес-клубі представили перші соціологічні дані по Ужгороду у контексті виборів до місцевих рад та на посаду мера. Розповів про настрої виборців, рейтинги кандидатів та партій Віктор Пащенко, керівник Закарпатського інституту політичних досліджень.

Опитування проводив 3-4 жовтня 2015 року Закарпатський інститут політичних досліджень для власних потреб на території міста Ужгород шляхом анкетного опитування. Спосіб формування вибірки Віктор Пащенко відмовився розголошувати, зауваживши, що це свого роду інтелектуальна власність. Статистична похибка склала, за словами соціолога, до 1,5%.

«Повсюдно говориться, що довіри до влади немає, потрібні нові обличчя. Але виборча ситуація у містах Закарпаття засвідчує, що жорсткого протистояння владі немає», - каже Віктор Пащенко. Наприклад, у Берегові практично не передбачається жодної інтриги, чинний мер залишиться мером. Одним із фаворитів перегонів у Чопі також є чинний мер. У Хусті найвірогіднішим переможцем є мер Кащук, а головним його суперником є колишній мер - Михайло Джанда. У Мукачеві мер зміниться, але з тієї причини, що чинний мер не балотується. «Це рішення владної команди. У Мукачеві взагалі така ситуація, що кого б ця команда не висунула, він переміг би. Тобто йдеться і про оновлення, і про спадкоємність влади», - каже політолог.

Натомість кардинально інша ситуація в Ужгороді – найбільш заплутана і не прогнозована. «Це визрівало не один рік, - каже В. Пащенко. - Коріння ситуації сягає і 90-х років. І Ратушняк, і Погорєлов – люди судимі, тож маємо переплетення і напів кримінальних речей. За одну каденцію ми мали чотирьох очільників міста – окрім мера Погорєлова виконували його обов’язки Щадей, Семаль, Андріїв. Але факт залишається фактом: системної влади в Ужгороді, як такої, просто немає. Це відображається і у ставленні населення до влади, і у результатах опитувань. В Ужгороді немає ні влади, ні лідера команди, який би претендував на однозначну перемогу».

На початок жовтня цифри від соціолога В.Пащенка такі: Михайло Качур – 8,7 %, Богдан Андріїв – 7,9 %, Сергій Ратушняк – 5,7 %, Іван Волошин – 4,1 %, Надія Копча – 3,9 %, Володимир Чубірко – 3,9 %, Віктор Погорєлов – 3,2 %, Марія Бадида – 2,6 %, Едуард Леонов і Михайло Чурило – по 2 %. Більша частина ужгородців ще не знають, за кого голосуватимуть, або взагалі не прийдуть на вибори чи ж проголосують проти всіх. Різниця між претендентами дуже маленька, зміни можливі у будь-яку сторону. Не визначилися 29 %, не буду голосувати або «проти всіх» – 18 %. Хтось дописував до наявного списку зареєстрованих кандидатів Віктора Щадея.

Найменший потенціал росту кількості голосів має, за словами В. Пащенка, Сергій Ратушняк. Його конкурентом став Іван Волошин – майже той самий типаж, характер тощо.

В Ужгороді боротьба лише починається, результат буде відомий лише після підрахунку голосів. На думку Віктора Пащенка, у другий тур вийде Михайло Качур і хтось із лідируючої четвірки. «На виборах зручно критикувати владу, а Андріїв, Волошин та Чубірко не дуже можуть це собі дозволити. Спрацьовує і феномен двійників, - каже Пащенко. - Певний ріст матиме Марія Бадида».

Щодо партій, то 12,2 % має БПП «Солідарність», 8,7 % - ЄЦ, 7,7 % - «Самопоміч». За ними – УКРОП (4,5 %), ВО «Батьківщина» (4,1 %), Європейська партія України (3,9 %), «Відродження» (3,6 %), КМКС «Партія угорців» (2,8 %), «Наш край» (2,4 %), «Опозиційний блок» (2,2 %), ВО «Свобода» (2,2 %), Радикальна партія Ляшка (1,8 %), «Патріот» (1,4 %), Партія «5.10» (1,2 %).

«Думаю, що фальсифікувати вибори в Ужгороді буде надзвичайно складно. Від кожного кандидата будуть працювати чимало спостерігачів», - каже Віктор Пащенко.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp