Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Яким буде в Ужгороді фестиваль документального кіно (ПРОГРАМА)

13 жовтня 2015 р., 22:01

Триватиме він з 16 жовтня до 5 листопада

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція організаторів XII-го мандрівного фестивалю документального кіно про права людини DOCUDAYS UA, який стартує в Ужгороді 16 жовтня і триватиме до 5 листопада.

 

Цьогорічні заходи фестивалю об’єднані темою «Пропаганда», оскільки увага всіх українців прикута до війни на Сході. Цю війну називають гібридною, бо розв’язана вона задовго до пострілів, у першу чергу, зброєю медіа та пропаганди. Тому ужгородський Docudays UA відкриється 16 жовтня, о 18:30 у Виставковому центрі “ILKO” (вул. Кошицька, 28) фільмом з програми ПРОПАГАНДА «Звідки з'являється пил і куди зникають гроші» Тійто Оясоо та Ене-Лііс Семпері. На закритті фестивалю 24 жовтня буде показано стрічку «Це моя земля» Тамари Ерде. Обидві відео-роботи торкаються важливих сфер суспільного життя – освіти та політики.

Наталія Кабацій, директор Благодійної організації «Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті» зауважила: «Docudays завжди крокує у ногу з часом. Торік тематика афіш фестивалю була військова, позаторік – палаючі серця, зараз – війна. Не тільки у буквальному сенсі, а й у буденному житті та у сенсі пропаганди, яку використовують дуже часто, на жаль. Вона може нести як позитивний, так і негативний вплив, але бачимо, що наші сусіди користуються цим інструментом для породження ненависті між двома країнами-сусідами».

Цього року, за словами Н. Кабацій, є окремий відділ «Ефект Грузії», оскільки пропаганду почали активно застосовувати ще під час відомих грузинських подій. Ввели і нову програму «Docu-діти».

Відкриє програму естонський фільм «Звідки з’являється пил і куди зникають гроші», дещо іронічний. Триватимуть і правозахисні заходи. Так, відома російська фотограф, журналіст і письменниця Вікторія Івлєва представить власну книгу «Мандрівка, или Путешествие фейсбучного червя по Украине». Авторка після Майдану подорожувала Україною, навіть вивозила людей із окупованих територій, поки сама не потрапила до полону. «Навіть у Росії є люди, які стараються боротися із пропагандою і я думаю, що активним людям з Ужгорода, цікаво буде з нею познайомитися, - каже Н. Кабацій. – Гостя також поділиться власним досвідом життя в Росії, роботи журналістом. Це буде дуже цікава зустріч (17 жовтня о 18.30 у приміщенні Будинку профспілок на вул. Руській)».

Також у програмі – фільм про Абхазію, фільм на тематику життя батьків із дітьми з обмеженими можливостями (зокрема, як їх «відпускати» у самостійне доросле життя), фільм про кохання, стрічка «Вбивство шахтарів», фільм про конфлікт Ізраїлю і Палестини (викладання історії та перекручування фактів).

Частина показів триватиме в УжНУ, який також є партнером фестивалю. Марія Менджул, директор ГО КАПЛ «Вестед», доцент кафедри міжнародного приватного права, правосуддя і адвокатури факультету європейського права і правознавства УжНУ наголосила, що вхід на усі покази є вільним. Фестиваль – не комерційний і не політичний. Є і короткометражні фільми для діток. Вдруге в рамках фестивалю відбудеться конкурс творчих робіт та фотографій "Права людини в Ужгороді очима дітей", 5 листопада буде виставка кращих робіт школярів у номінаціях: кращий малюнок, вірш, оповідання, фотографія. Це дозволить школярам творчо глянути на проблеми захисту прав людини, прав дітей, їх проаналізувати і поділитися через творчість своїми роздумами. Також буде організовано захід «Жива книга», на якому молодь зможе поспілкуватися з вимушеними переселенцями, представниками національних та етнічних груп, відомими людьми міста.

Докладніше з програмою регіональних показів можна ознайомитись на на веб-ресурсах БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» (www.cam-z.org, https://www.facebook.com/groups/camzua/, http://vk.com/event62307747), ГО «Карпатське Агенство Прав Людини «Вестед» (http://www.kaplvested.info/ ), а також на офіційному веб-сайті Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA www.traveling.docudays.org.ua.

Фестиваль є неполітичним і некомерційним. Вхід на всі кінопокази – вільний.

У Закарпатті партнерами ХІІ Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA є БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті», ГО «Карпатське Агенство Прав Людини «Вестед», юридичний факультет ДВНЗ «УжНУ», управління освіти Ужгородської міської ради та інші місцеві партнери.

ПРОГРАМА

XII МАНДРІВНОГО ФЕСТИВАЛЮ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ DOCUDAYS UA

(16-24 жовтня 2015 р., м. Ужгород)


16.10.2015 - 18.30 Виставковий центр “ILKO”, вул. Кошицька 28

ЗВІДКИ З'ЯВЛЯЄТЬСЯ ПИЛ І КУДИ ЗНИКАЮТЬ ГРОШІ / ASH AND MONEY

Реж. Тійт Оясоо, Ене-Лііс Семпер (Естонія 2014)

Тривалість – 98 хв.

Секція – ПРОПАГАНДА

Театр NO99 у березні 2010 року оголосив, що він протягом двох місяців створить нову успішну й популярну партію, використовуючи всі прийоми, котрі застосовують у політиці та зв’язках із громадськістю. Театр організував з’їзд партії за участі 7000 людей. Документальний фільм, що розповідає про цей проект і його впливи, – це дослідження демократії, медіа та громадянського суспільства Естонії.

17.10.2015 – 18.30 - Закарпатський обласний будинок культури профспілок, вул. Руська, 3

Презентація книги Вікторії Івлєвої «МАНДРІВКА, ИЛИ ПУТЕШЕСТВИЕ ФЕЙСБУЧНОГО ЧЕРВЯ»

Тема дискусії – пропаганда.

18.10.2015 – 18.30 Виставковий центр “ILKO”, вул. Кошицька 28

ЕФЕКТ ДОМІНО / THE DOMINO EFFECT
Реж. Ельвіра Нєвєра, Пьотр Росоловський (Німеччина, Польща 2014)

Тривалість – 76 хв.

Секція – ЕФЕКТ ГРУЗІЇ
У зубожілому курортному місті Сухумі (столиця Абхазії – республіки, що відокремилася від Грузії й контрольована Росією) місцевий міністр спорту вирішує підтримати престиж країни, що не визнана більшістю держав. Для цього він організував чемпіонат світу з доміно. Проте його шлюб з російською оперною співачкою, набагато молодшою за нього, зовсім не вистелений трояндами, й культурні відмінності даються взнаки.

20.10.2015 – Медико-соціальний реабілітаційний центр «Дорога життя»

Комплекс кенгуру / The Kangaroo Complex

Реж. Сара Мун Хоу (Бельгія 2014)

Тривалість – 58 хв.

Секція – DOCU/ЖИТТЯ

Цей фільм ставить питання, важливе для нас, батьків дітей з відмінностями: як ми можемо розлучитися, якщо ситуація змушує нас до рукопашного бою? У той час, як дитинча кенгуру може в якийсь момент полишити сумку, дитина з фізичними вадами тривалий час залишається на руках його/її матері. Потрібна неабияка рішучість, щоб наважитися обережно відпустити його/її. Зі свого боку, дитина також повинна довести матері, що він або вона може жити самостійним життям.


21.10.2015 – 18.30 - Закарпатський обласний будинок культури профспілок, вул. Руська, 3

ЯМА / MY HOME

Реж. Їржі Стейскал (Чехія 2014)

Тривалість – 84 хв.

Секція – DOCU/ПРАВО

Наташа Юрченко жила у маленькому селі, доки забудовники не вирішили зайняти цю місцевість. Її сім’я чинила спротив забудові, а тепер опинилася в пастці поміж висотних будинків. Наташа хоче боротися за свій дім, але в її родині назрівають конфлікти. Як далеко вона піде заради рідної домівки? Кінопортрет п’яти років життя однієї надзвичайної родини в сучасній Україні.

22.10.2015 – 18.30 – Кінозал імені Стенлі Кубріка, вул.Духновича,25
Довго та щасливо / Happily Ever After
Реж. Татьяна Божіч (Хорватія, Нідерланди 2014)
Тривалість – 83 хв.

Секція – DOCU/ЖИТТЯ

Коли режисерка Татьяна Божіч укотре знайшла кохання свого життя, і все знову загрожує піти не так, вона вирішує, що треба почати життя з чистого аркуша. Ці стосунки повинні бути вдалими! Татьяна відвідує своїх п’ятьох колишніх у Москві, Гамбурзі, Лондоні й Загребі, щоб дізнатися, чому всі її романи завжди розбиваються на друзки. Емоційний і конфронтаційний, але водночас дотепний, цей документальний фільм знайде відгук у кожному з нас, адже режисерка рішуче продовжує шукати священний Грааль кохання: «і жили вони довго та щасливо»!


23.10.2015 – 18.30 - Закарпатський обласний будинок культури профспілок, вул. Руська, 3

УБИВСТВО ШАХТАРІВ / MINERS SHOT DOWN

Реж. Регад Десаі (Південна Африка 2014)

Тривалість – 86хв.

Секція – DOCU/ПРАВО

У серпні 2012 року шахтарі однієї з найбільших платинових шахт Південної Африки почали «дикий» страйк за підвищення платні. Через шість днів поліція жорстоко придушила страйк із застосуванням бойових патронів, було вбито 34 шахтарі та ще більше поранено. «Убивство шахтарів» показує страйк від перших днів з точки зору мешканців Марикани, їх сміливої, але самотньої боротьби під проводом групки низькооплачуваних робітників. Наслідком цих подій стають таємні домовленості на рівні уряду, новий виток насильства та перша різанина у країні в постколоніальний період.

24.10.2015 - 18.30 - Закарпатський обласний будинок культури профспілок, вул. Руська, 3
ЦЕ МОЯ ЗЕМЛЯ / THIS IS MY LAND

Реж. Тамара Ерде (Франція 2014)

Тривалість – 93хв.
Секція – ПРОПАГАНДА

Як в освітніх системах Палестини та Ізраїлю викладають історію цих країн? «Це моя земля» зображує кількох єврейських та арабських учителів упродовж навчального року. Спостерігаючи за їх суперечками й обміном думками з учнями, дебатами з міністерствами освіти та їх поглядами на шкільну програму, глядачі отримують уявлення про глибокий і тривалий вплив, який ізраїльсько-палестинський конфлікт транслює наступному поколінню.

ПРОГРАМА
XII МАНДРІВНОГО ФЕСТИВАЛЮ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ DOCUDAYS UA

(19 жовтня – 5 листопада 2015 р., м. Ужгород)
- 19 жовтня 2015 р., 14.00 - 17.00. у великому залі Ужгородського національного університету (м. Ужгород, пл. Народна, 3) Покази фільмів: «Медик іде останньою» та «Місце, що ми звемо домом».

- 20-21 жовтня 2015 р., 14.30 - 17.00, юридичний факультет УжНУ, конференц-зал, (м. Ужгород, вул. М. Заньковецької 89,б., 3-й поверх). Покази фільмів: «Пропаганда», «Жертвопринесення», «Інша Країна», «Скрізь Майдан», «В’язні Кануна», «Божа воля».

- 27-29 жовтня, 3-5 листопада 2015 р. показ для школярів у школах м. Ужгорода фільмів: «Зламані гілки», «Кейсі Мотте Кляйн: народження актора», «Медик іде останньою», «76-49», «Вальс Алчевськ», «Яма», «Пост Майдан», «Фізрук, золото та річка», «Ефект доміно», «Це моя земля».

Довідково:


Docudays UA – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Він є неполітичний і некомерційний, проходить щороку впродовж останнього тижня березня у Києві. Організатори фестивалю: Українська Гельсінська спілка з прав людини, громадська організація «Південь», Херсонський обласний фонд милосердя і здоров’я, громадська організація «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».

Щоосені Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Покази тривають з жовтня до грудня (включно). Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні.
Мета Мандрівного фестивалю – сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Місія Мандрівного фестивалю – створювати можливості для кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу. Таким чином ми сприяємо розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності як до найвищої цінності. Реалізуючи нашу місію, ми сприяємо популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Цього року найкращі документальні фільми на тему прав людини зможуть побачити мешканці понад 200 міст і містечок України. Мандрівний фестиваль Docudays UA триватиме з жовтня по грудень включно і завітає майже до всіх областей України, а також до АР Крим. Загалом глядачі Мандрівного фестивалю побачать 40 найкращих документальних фільмів України та світу. Партнерами фестивалю в регіонах України є 48 провідних молодіжних, громадських і правозахисних організацій та 92 кіноклуби медіапросвіти з прав людини Docudays UA.

Разом з Мандрівним Docudays UA регіонами України подорожує виставка світлин «Чуєш, брате?» відомого українського фотографа Олександра Глядєлова. Її започаткували у 2014 році партнери Docudays UA в Ужгороді – БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті». В експозиції – чорно-білі фото, які розповідають про революцію та війну в Україні. Глядєлов досі знімає на аналогову камеру з ручним наведенням фокусу, механічним взводом затвора і без функції «серійна зйомка». Знімати таким чином в епіцентрі бою практично неможливо, а тому фотографу доводиться вдивлятися в те, що відбувається в проміжках. Іншими словами – знімати не момент знищення, а життя. Виставка відбудеться у Львові, Луцьку, Кривому Розі, Чернігові та Запоріжжі.


















Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp