Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Сьогодні очільники Закарпаття вшанували героїв Чорнобиля

26 квітня 2014 р., 13:41

Життя півсотні закарпатських правоохоронців забрав підступний атомний вбивця. Вдовами залишилися їхні дружини, сиротами – діти…

О 1 год.23 хв. ночі 26 квітня 1986 року сталася страшна Чорнобильська катастрофа, поділивши світ на «до і після Чорнобиля».

Першими у радіаційне пекло кинулися пожежники та міліціонери, ризикуючи власним життям і здоров′ям. Загалом в ліквідації аварії на ЧАЕС взяло участь понад 30 тисяч українських правоохоронців, чотири тисячі з яких уже немає серед живих. Понад 80 відсотків тих, хто вижив, нині хворіють.

430 закарпатських міліціонерів пройшли через Чорнобильське пекло, 50 з них передчасно пішли з життя: 7 загинули при виконанні професійних обов′язків, 43 померли опісля.

З нагоди 28-річчя Чорнобильської трагедії в УМВС відбулося траурне зібрання. До присутніх звернувся в.о. начальника УМВС України в Закарпатській області полковник міліції Сергій Шаранич. Керівник міліції згадав поіменно усіх загиблих героїв-чорнобильців, пам'ять яких присутні вшанували хвилиною мовчання. Далі очільник управління вручив грошову допомогу сім′ям померлих чорнобильців, зокрема Катерині Варзі, Наталії Бурч, Людмилі Лібо, Марії Шахайді, Людмилі Лох, Дмитру Фесенку. А майор міліції у відставці Юрій Гродюк був нагороджений Почесною грамотою УМВС.

Далі до присутніх звернувся один із героїв-чорнобильців – колишній пожежник та правоохоронець Віктор Сніцаренко, котрий згадав про своє піврічне відрядження в Чорнобильську зону, про те, як гасив палаючий 3-й блок ЧАЕС. «Щороку нас стає менше, тож я низько схиляю голову перед вдовами, дітьми побратимів-чорнобильців, яких уже немає з нами», - наголосив Віктор Семенович.

А голова обласної міліцейської Асоціації «Чорнобиль» Петро Бронтерюк згадав, як вони з сином Віктором (на жаль, нині покійним) працювали в Чорнобилі, як забезпечували там правопорядок. Це все не пройшло безслідно, й нині, через 28 років після самої аварії на ЧАЕС, підступний атомний вбивця забирає все нові життя, по 5-6 щороку. Із живих майже всі хворіють. Загалом лише півдесятка з тих 430 міліціонерів-чорнобильців продовжують служити в закарпатській міліції.

На завершення траурного мітингу керівництво області, міста та правоохоронних органів Закарпаття поклало квіти до пам′ятника героям-чорнобильцям на пл.Народній в Ужгороді. Вінок від УМВС поклали його очільник полковник Сергій Шаранич та його перший заступник Сергій Росоха.

ЗУНР.ІНФО

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp