Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді відзначили День української мови і писемності (ФОТО)

9 листопада 2015 р., 19:10

9 листопада в Ужгородській центральній міській бібліотеці просвітницько-творчою годиною відзначили День української мови та писемності – свята, що започатковане в 1997 році за ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української м

Приурочене свято до дня вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця, котрого вважають упорядником "Повісті минулих літ" – пам'ятки історіографії і літератури Київської Русі початку XII ст.

Бібліотекарі провели пізнавальний екскурс в історію української мови, починаючи від її витоків і до появи у літописах, полемічних творах та красному письменстві різних часів, згадали основних сподвижників утвердження української мови в усному народному вжитку та в письменстві.

Окремо мовилося про утиски, яких системно зазнавала українська мова від своїх затятих недоброзичливців із початку XVII ст. до кінця ХХ ст. – це заборона російськими царями, а пізніше – урядами написання документів, друкування книг і періодики, провадження культурно-мистецької та освітньої діяльності українською, загалом – визначення нашої мови як діалектної, меншовартісної і, навіть, шкідливої.

Здавалося б, усе в минулому, проте зерна неправди, які впродовж століть сіяли ненависники всього українського, і сьогодні проростають спробами цькування нашої мови, клеймування її "не престижною", "провінційною". Та це – лише прикрий стереотип, який нині успішно спростовують представники політичної, наукової, творчої еліти України, люди різних професій, мешканці різних областей України, представники різних національностей.

Та саме молоді належить розвивати і, з огляду на досвід попередніх поколінь, берегти свою мову. Тому бібліотекарі і згуртували юну аудиторію – студентів Ужгородського торговельно-економічного коледжу. Долучилися до свята також студенти Ужгородського державного музучилища ім.Д.Задора, які виконали для присутніх низку українських народних композицій.

{g}

Працівники книгозбірні наостанок закликали своїх гостей до читання. Зокрема, Ужгородська централізована бібліотечна система, яка об'єднує декілька закладів, нині зберігає майже 167 тисяч видань, із яких більше 80 тисяч – українською: це як література з різних галузей знань, так і, преважно, художні книги.

Управління культури Закарпатської ОДА


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp