Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Важкохворі закарпатці живуть у жахливих умовах (ВІДЕО)

20 листопада 2015 р., 11:52

Такі умови - за межею людяності

Скандал в психо-неврологічному інтернаті, що на Закарпатті. Замість лікування там катують та знущаються з пацієнтів, твердять громадські активісти. Хворі - недоглянуті, в палатах - нестерпний сморід, а деякі приміщення ніколи не ремонтували. Як на це відреагувало керівництво закладу і чому їхні вихованці сидять, наче звірі у клітках?

Євген Соломін, кореспондент:

- Цей психо-неврологічний інтернат опинився в епіцентрі скандалу після того, як тут побували громадські активісти. Ввечері вони виклали інформацію та фото в інтернеті, а вже на ранок про заклад говорило чи не все Закарпаття.

Старі речі, порваний одяг, шкарпетки, з яких стирчать незрізані нігті - активісти завантажили до мережі лише з десяток знімків. Але вибухнули вони, наче динаміт. Керівник закладу дивиться на знімки і не вірить, що це - його інтернат.

- Я не просто в шоці, я в ужасі. Я маю сумніви, що вони були зняті в нашому закладі.

Тарас Іполітов виконує обов'язки директора. На посаді працює третій місяць. У його закладі особливі пацієнти - розумово відсталі та хворі на шизофренію. Загалом - 326 людей. Усі - чоловіки. Нерідко в них трапляються загострення - і тоді не дай Боже потрапити під їхню гарячу руку - трощать все довкола. Буйних пацієнтів зачиняють ось у таких спеціально обладнаних кімнатах, адже в закладі працюють переважно жінки.

- Це палата посиленого нагляду. Це вони називають карцером. Якщо збуджена людина, що будемо робити. Одні жінки тут.

Марія Щедрина, завідувачка відділу Тур'я Реметівського психоневрологічного інтернату:

- При збудженні, конечно, прикриваєм на ніч. Стараємось відправити у лікарню. Тому що людей очень много, щоби не було ніякої біди.

Тримати хворих у заґратованих приміщеннях - то порушення їхніх прав - в один голос кричать громадські активісти і представники Уповноваженої з прав людини. Та найбільше гостей вжахнули приниження, від яких страждають пацієнти.

Юрій Білоус, представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини:

- Один з підопічних лежав на пружинах, на металевій кроваті. Всюди страшний неприємний запах, запах сечі. Навіть на полу побачили свіжі, т.б. люди справляють свої базові потреби на полу. Матраси пропитані цим послідом. З нашої точки зору, з точки зору міжнародних стандартів - це як мінімум принижуючі гідність умови.

У самому закладі всі звинувачення відкидають і переконують, що інтернат відкритий для будь-яких перевірок.

Тарас Іполітов, в.о. керівника Тур'я Реметівського психоневрологічного інтернату:

- Є у нас недоліки, але щоб були якісь тортури, знущання, якісь там раби у нас - ви ж бачили. Я хочу, щоб нам допомагали, а не обливали брудом. Тому що мені це мішає виправляти тут ситуацію, яка дісталась від попередніх керівників.

Психо-неврологічний інтернат входить до структури обласного управління соціальної політики. Чиновники вже пообіцяли якнайшвидше в усьому розібратися.

Ганна Морозюк, керівник Департаменту соціальної політики Закарпатської облдержадміністрації:

- Будемо вживати якісь заходи, якщо підтвердиться ця ситуація.

Нині вже є перші результати перевірки. Утім, що побачили в інтернаті - поки не кажуть. Тож у гості навідуватимуться знову, вже з працівниками прокуратури.

Євген Соломін, Ігор Шумик, Олексій Лабунець, НТН


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp