Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Через Нижньобистрівську ГЕС гине червонокнижна риба (Фото)

4 грудня 2015 р., 09:41

Прохід, залишений для риб, занадто вузький та й добратись до нього майже нереально

Про це повідомляють представники Громадської органцізації РМЕО "Екосфера".

"Ось фото з Нижньобистрівської МГЕС на р. Ріка в Хустському районі Закарпатської області. Змішаного греблево-дериваційного типу, потужністю до 2 МВт*год. Власник - ТОВ "Акванова Девелопмент", частка статутного капіталу якої належить італійцям. Вони ж (фірма Scotta Enerdia) є авторами проекту МГЕС.

{g}

Не зважаючи на наявність рибоходу, він є практично нефункціональним. У р. Ріка живе понад 20 видів риб, 10 з яких є червонокнижними. Два види - форель річкова та лосось дунайський належать до лососевих. На них і розрахований цей рибохід. Для коропових видів, які щороку з р.Тиса мігрують на нерест у верхів'я р. Ріка, такий рибохід є непрохідним. На це неодноразово вказували екологи, природоохоронці та рибалки Закарпаття у 2013 році на громадських обговорення проекту. Але ні розробниками проекту, ні виконавцями Оцінки впливу на довкілля (ПП "Нордік", м. Львів) цього об'єкту, це не було взято до уваги.

Фахівці та рибалки, дивлячись на існуючий рибохід, висловлюють сумнів щодо його прохідності навіть лососевими рибами - він занадто вузький і у ньому мало води. Міграція риби також може бути зупинена на ділянці річки від турбіни до греблі, бо там дуже мало води. Рівень води настільки низький, що каміння в руслі річки не покривається водою. Доросла риба, яка йде на нерест, не зможе там проплисти" - йдеться у повідомленні.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp