Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Альтернатива Буковелю: 50 гірськолижних курортів Карпат

5 грудня 2015 р., 19:04

У Карпати прийшла справжня зима

Перший сніг у Карпатах випав іще наприкінці вересня, а за останній тиждень снігу намело стільки, що вже можна з певністю сказати – у Карпати прийшла справжня зима! А з нею – і лижний сезон. Разом з Karpaty.Info та Karpaty Travel  ми вважаємо, що в Україні є прекрасні гірськолижні курорти. А щоб вам було простіше визначитися, ми склали огляд найпопулярніших серед них.

Основні напрямки зимового гірськолижного туризму в Україні

Львівщина: Славське, Волосянка, Орявчик, Тисовець, Плав’є, Розлуч

Івано-Франківщина: Буковель, Яблуниця, Яремче, Верховина, Вишків

Закарпаття: Драгобрат, Ясіня, Пилипець, Подобовець, Вишка, Міжгір’я, Ізки

Чернівецька область: Мигове, Німчич, околиці Чернівців

Дорога

Їдучи в Карпати власним автомобілем, не завжди варто довіряти вказівкам GPS-навігатора. Іноді на коротший кілометраж ви можете витратити набагато більше часу через поганий стан дороги. А іноді доріг, вказаних на картах, насправді не існує багато років (такий казус, наприклад, із дорогою з Колочави до Усть-Чорної, яка присутня на всіх мапах, але проїхати по ній неможливо).

Найкраще відремонтована траса Київ-Чоп (М06), за останні півроку значно поліпшили трасу Львів-Мукачево (Н09), яка є основним напрямком на Івано-Франківськ. При прокладанні маршруту намагайтеся якомога більшу його частину їхати цими трасами.

Львівська область

Славське (Славсько)

Один з найстаріших і найвідоміших карпатських гірськолижних курортів. Тут є багато можливостей для зимових видів спорту: понад 20 витягів, траси різної довжини (200-2000 м) і рівнів складності (від зелених до чорних). Лижні комплекси: “Тростян”, “Погар”, на горі Кремінь (“Політехнік” і “ФМІ”), “Крокус”, на горі Менчіл (“Варшава” і “Грабовець”), а також “Захар Беркут” (с.Волосянка).

Волосянка

Гірськолижний комплекс “Захар Беркут” розташований на схилі гори Зворець неподалік від Славська. Є двомісна кріселка з підсадкою (це найдовша в Україні крісельна дорога, яка працює також у теплий сезон), три бугелі, мультиліфт. Місцеві траси — сині, червоні та чорні загальною довжиною понад 9 км.

Орявчик

Два спускових комплекси – Звенів (на однойменній горі) та Орявчик (на горі Магура). Три бугельні витяги, траси різних рівнів складності (переважно для початківців та середнього рівня), мультиліфт для сноутюбінга.

Тисовець

Три бугельні витяги і канатно-крісельна дорога з підсадкою. Траси середнього рівня складності, є траси для бігових лиж. Саме у Тисовці тренуються українські олімпійські збірні з з лижних гонок та біатлону. І Орявчик, і Тисовець порівняно недалеко від Львова, туди зручно дістатися як поїздом, так і власним автотранспортом. Крім того, ці два курорти розташовані поруч, тому затяті лижники можуть поєднати катання на трасах обох курортів.

Деякі готелі обладнують лижну інфраструктуру на своїй території, щоб урізноманітнити відпочинок своїх гостей. Як правило, це один невисокий витяг для початківців або середнього рівня складності. Такі витяги є у Розлучі (бугельний витяг на туристичній базі “Бойківський двір”, довжина траси — 700 м), Рибнику (спуск біля бугельного витягу завдовжки 400 м), неподалік Східниці (бугельний витяг завдовжки 200 м у готелі “Карпатські полонини”, а також ковзанка на гірському озері). Поблизу села Плав’є на території готелю “Плай” є великий крісельний чотиримісний витяг довжиною 1 км. Витяги є і у самому Львові (парк “Знесіння”) та у околицях (“Казкова Поляна”, Миколаївський район).

Закарпатська область

Драгобрат

Найвищий гірськолижний курорт України, інфраструктура якого охоплює гори Стіг, Жандарм і Близниця. Лижний сезон тут, як правило, довгий — триває з листопада по травень. Нижня точка підйомників — 1400 м над рівнем моря, верхня — до 1700 м. Багато можливостей для фрірайду при підйомі ратраком на горах Жандарми або Близниця (1883 м). Лижні комплекси: “Вершина Карпат”, “Драгобрат”, “Карпатська чайка”, “Оаза”. Дістатися до Драгобрата непросто. Нещодавно дорогу на Драгобрат розмило повінню. Поки її ремонтують, місцеві мешканці довозять туристів від Ясіні у гору ЗІЛами або ГАЗами старою дорогою. Власним транспортом там проїхати неможливо (навіть якщо це позашляховик). Тому перед поїздкою на Драгобрат перевіряйте транспортну ситуацію.

На Драгобраті стартує лижний сезон (Фото)

Міжгір’я

Два лижних комплекси глибоко в горах – “Альянс” (порівняно новий трикрісельний витяг довжиною 750 м на горі Маковиця) і “Кам’янка” (бугельний витяг довжиною 680 м, траса дещо стрімка і горбиста). Зручне розташування: порівняно недалеко розташовані озеро Синевир, село 10-ти музеїв Колочава, а також іще два популярні лижні курорти Пилипець і Подобовець.

Вишка (Красія)

Два лижні комплекси – “Красія” і “Новий сезон”. З однієї сторони гори Красія є однокрісельний (довжина — 2200 м), двокрісельний (1114 м), чотирикрісельний (1585 м), бугельний (470 м) витяги. Ще 2 бугельні витяги (600 м, 300 м) розташовані неподалік. Перепад висот — 80-300 м. На схилах гори Красія проходить найдовша гірськолижна траса України завдовжки 3,5 км. Курорт розташований недалеко від Ужгорода, тому катання на лижах можна поєднати з відвідинами замків Закарпаття, дегустаціями і спа-процедурами, якими славиться Закарпаття (термальні води, чани, мінеральні джерела).

Еко-курорт “Ізкі”

На горі Магура обабіч комплексу “Ізкі” взимку функціонують два витяги: крісельний (на 2 особи, працює також у теплий сезон) та невеликий бугельний — мультиліфт. Траси легкі (сині), місцями середнього рівня складності (червоні), ширина — біля 200 м, довжина найдовшої — майже 3 км.

Пилипець


Розташований за 12 км від залізничної станції Воловець, біля підніжжя Полонини Боржави – одного з наймальовничіших гірських хребтів у Карпатах. У Пилипці є два лижні комплекси на горі Гимба – “Пилипець” і “Магура”, вісім витягів, і траси різних рівнів складності як для початківців, так і для досвідчених лижників (найдовша — біля 4 км).

Подобовець


Зовсім поруч із Пилипцем є ще один лижний курорт – Подобовець. Працюють два бугельні витяги завдовжки 500 м та буксирувальний ВЛ-1000 довжиною 1300 м. Подобовець вирізняється довгими та крутими лижними трасами. Можна поєднати катання в Пилипці і Подобовці.

Поляна

Два комплекси – “Катерина” і “Урочище Ведмежий” – з витягами бугельного типу зі середньорівневими трасами. Є можливість для сноутюбінгу, працюють снігові гармати.

Ясіня

Є 400-метровий витяг на горі Костирівка (працює за наявності достатньої кількості снігу та бажаючих покататися) з трасами для початківців, і 800-метровий бугельний витяг спортивної школи. Також із селища можна добратися до найвисокогірнішого гірськолижного курорту Драгобрат.

Витяги на території готельних комплексів: два бугеля в санаторії “Синяк”, в Солочині (два бугельні витяги на 800 м і 400 м на території санаторію “Квітка полонини”), в Лумшорах (канатно-буксирувальна дорога бугельного типу на базі ЛОК “Полонина” довжиною 300 м), в селі Осій (бугельний витяг довжиною 300 м на території туристично-оздоровчого комплексу “Зачарована долина”), Жденієво (бугельний витяг із трасою близько 800 м на території готелю “eXtreme”). Зверніть увагу, що ці села розташовані досить близько одне від одного. Також у цій місцевості є дуже багато мінеральних джерел. Невеличкі витяги є також у селахЛазещина (приватний витяг 350 м садиби “Мирослава”) та Усть-Чорна (на базі ЛОК “Ялинка” діє витяг бугельного типу довжиною 410 м; гірське важкодоступне село).

Івано-Франківська область


Яблуниця

Є кілька лижних комплексів: “Яблуницький перевал”, “Кооперативний”, “Коза”, “У Павла”, “Корівка”. Витяги довжиною від 300 метрів до майже кілометра,траси різних рівнів складності (переважно сині і червоні). З деяких витягів відкриваються види на найвищий гірський масив Українських Карпат — Чорногору і на найвищу вершину України —Говерлу.

Тюдів

На території туристично-оздоровчого комплексу “Сокільське” є три власні бугільні витяги довжиною 1000 м, 800 м, 200 м та крісельний двомісний довжиною 1500 м, траси різного рівня складності з освітленням.

Вишків

Глухі, але мальовничі заліснені місця навколо Вишківського перевалу. Бугельний витяг (довжина — 950 м) у комплексі “Високий перевал”, є також невеликий бугельний витяг на горі Черемшина, який вмикають залежно від потреби.

Верховина

Верховина відома як “гуцульська столиця”. Окрім можливості ознайомитися з гуцульською культурою та кухнею, там можна і покататися. Там є два бугельні витяги: на горі Пушкар (довжина — 320 м, перепад висот — 72 м, траса середньої складності); а також поруч у селі Ільці (довжина — 550 м, перепад висот — 220 м, траса середньої складності).

Чернівецька область

Мигово

На горі Мала Кичера (744,8 м) в зимовий сезон діють чотири витяги: два бугельні витяги (1100 м та 600 м) і два мультиліфти (150 м кожен). Загальна довжина трас — 3300 м. Є сноутюб. При потребі працюють снігові гармати та ратрак, є нічне освітлення. До послуг відпочивальників — прокати гірсько-лижного спорядження (лижі, сноуборди, санки), лижна школа.

Німчич

На території комплексу “Німчич” є два бугельні витяги на 400 м і 800 м. Перепад висот — 70 м і 90 м. Є прокат спорядження (в т. ч. дитячого), послуги інструктора. Перевал Німчич – це досить віддалені місця в низькогірних ландшафтах Покутсько-Буковинських Карпат, тому катання тут може підійти тим, хто не любить натовпу.


ВlaВlaСar

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp