Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатські депутати підтримали виділення коштів для запуску водогону у закарпатському селі

10 грудня 2015 р., 11:43

Депутати зробили запит.

Обласні обранці Петро Добромільський та Іван Савко під час третього засідання першої сесії облради VІ скликання звернулись із запитом, який не залишив байдужим багатьох з присутніх в залі.

 

«У с.Ільниця, що на Іршавщині, проживає понад 9 тис. людей, - йдеться в документі. - Це - одне з найбільших сіл на Україні й найбагатше за кількісним і якісним складом корисних копалин, які є в надрах сільських околиць. Корисні копалини в селі Ільницні добували з сивої давнини, зокрема, промислово-залізну руду, вапняк, андезит, бентонітові глини, буре вугілля. У кінці 50-х років минулого століття навіть додумалися вивезти торфові залежі унікального високогірного болота Чорне багно, яке на велику радість залишилося природною родзинкою НПП «Зачарований край»

Ільниця з 40-х років років до середини 80-х років минулого століття обігрівала бурим вугіллям майже всю Закарпатську область. Все це відображено в цифрах і фактах. Поряд з цим проблема, яка спіткала Ільницю внаслідок інтенсивного видобутку бурого вугілля, стає більш небезпечною для навколишнього природного середовища і самих мешканців. За останні роки на території села утворилося багато провалів ґрунту. Внаслідок цього руйнуються не тільки дороги, а й самі житлові будинки. Там, де проходили штольні, ільничани назавжди втратили природні джерела, колодязі. Щоб в якійсь мірі компенсувати населенню Ільниці проблему забезпечення водою, в 2004 році держава побудувала і здала в експлуатацію новий водогін з повною комплектацією і протяжністю траси 14 км. загальною вартістю на теперішній час понад 8 млн.грн.

2015 рік став для ільничан новим безводним катастрофічним випробуванням, яке важко пережили. Про воду говорять і дискутують на всіх зборах, у школах, на заводах, на прийомах громадян владними структурами. Більшість із нас про цю проблему знає, але водогін вже більше десяти років зданий в експлуатацію і, на жаль, не працює. Марно витрачені значні державні кошти».

Тож обранці просять створити обласну комісію з вивчення даного питання і виділити з обласного бюджету в першому півріччі 2016 року необхідні цільові кошти для запуску водогону із забезпечення водою жителів села Ільниця, які стали заручниками техногенних необдуманих дій з видобутку бурого вугілля.

Голова Закарпатської облради Михайло Рівіс звернувся до депутатського корпусу підтримати даний запит. Відтак колеги підтримали головуючого та направили документ для позитивного вирішення в ОДА.



Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp