Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Тепер за газ закарпатці платитимуть більше

2 травня 2014 р., 19:31

Від учора газ став дорожчим.

В умовах економічної кризи підвищення тарифів на газ для населення буде ударом для українців , - вважає член президії політради Партії регіонів Олександр Вілкул. Вирішуючи одну проблему - отримання Україною кредитів , уряд може створити іншу - соціальна напруга у зв'язку із зменшенням платежів населенням за комунальні послуги. Самими старанними платниками за комунальні послуги завжди були пенсіонери. Але , враховуючи зростання цін на продукти харчування і медикаменти , вони просто можуть не мати можливості оплачувати рахунки в повному обсязі , - сказав він.На думку експертів, заява нового міністра соціальної політики про те , що субсидії на оплату послуг ЖКГ будуть отримувати близько 30 % українських сімей , не відображає реальної ситуації в країні. І передбачені в бюджеті на ці цілі 2 млрд грн будуть істотно вище. Це може дуже негативно позначитися на економіці країни в кінці року , враховуючи, що вже поточна редакція бюджету України на 2014 рік має дефіцит майже в 70 млрд грн. І залишається відкритим питання з яких статей будуть зніматися суми для компенсації тарифів для населення. Програми доступного житла , ремонтів доріг , збільшення виплат інвалідам та посібників по народженню дитини вже практично зупинені.

- Багато сімей будуть поставлені на межу виживання . Уряд заморозив прожитковий мінімум на рівні 2013 року. Необхідно оперативно проаналізувати реальну вартість споживчого кошика з урахуванням фактичного , а не умовного підвищення цін на продукти , а також витрати українських родин , насамперед незахищених та малозабезпечених верств населення , пенсіонерів , інвалідів та забезпечити їм якісний соціальний захист , - сказав Вілкул.

Він вважає , що впровадження енергозберігаючих технологій є питанням виживання для багатьох галузей економіки України .

- З 2010 року нам вдалося на 14 відсотків знизити споживання природного газу підприємствами теплокомуненерго. По кожному регіону і місту розроблені детальні програми , які можуть ще на 50 % знизити споживання газу. Це реальний механізм зниження платежів населення за послуги ЖКГ , - підкреслив Вілкул , який на посаді віце -прем'єра курирував розробку і впровадження програм енергозбереження .

- Тільки масштабно впровадивши ці програми енергозбереження новий уряд могло було почати змінювати тарифи , - зазначив він.

Нагадаємо , що рішенням нового уряду ціна на газ для населення підвищується до 73%. Нові ціни на газ набудуть чинності з 1 травня , нові тарифи на тепло - з 1 липня.

Ціни на газ піднімаються для всіх категорій , але умовно вони розділені на 4 групи . Найвищі ціни будуть для тих , хто використовує газ як газ , без центрального опалення. По цих категоріях ціни будуть підняті в середньому на 73%. Інші групи це ті , хто споживає газ в обсязі до 2,5 тис. кубометрів (стандартні двокімнатні квартири) , до 6 тис. кубометрів і понад 6 тис. кубометрів. За першою групою підвищення складе близько 48 %, від 2,5 - до 6 тис. кубів , трикімнатні квартири і будинки під 100 кв. м - 63 % , більше 6 тис. кубометрів - це великі будинки . Підвищення ціни на газ складе 62 %. Як раніше заявлялося , новим урядом ціна на теплопостачання в Україні з урахуванням існуючих цін на газ буде підвищуватися пропорційно протягом 4 років - в загальному обсязі на 120 %.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp