Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Хельниччині розшукали середньовічний замок

15 грудня 2015 р., 18:57

Поки що про замок відомо мало

У Хмельницькій області, в селі Купин знайшли середньовічний замок. Багато чого зруйновано, але збереглися залишки вежі, оборонні рови і вали. Про замок відомо мало. Основну інформацію про нього залишив у 1901 році краєзнавець Юхим Сіцінський, створив археологічну карту Поділля.

У середні століття оборонне укріплення захищало місцеве населення від ворожих набігів. Над річкою Смотрич на горі стояла висока вежа, на якій чатували дозорці і стежили за переміщеннями ворогів, повідомляли населенню про небезпеки, які їм загрожували. У середині 18 століття загроза набігів зійшла нанівець, замок був покинутий, вежу розібрали, а на її місці побудували селянський будинок. Землі навколо замку були куплені єврейською громадою для кладовища, яке збереглося й донині, хоча багато надгробків вже руйнуються.

На території Хмельницької області є безліч старовинних замків. Найвідоміший серед них – Меджибізький замок у смт Меджибіж, побудований в 16 столітті і пережив дві світові війни. Частково відреставрований, але багато чого ще належить зробити. Частина замку знаходиться в аварійному стані, одна стіна нещодавно впала.

Реставраційні роботи і розкопки археологів ведуться в мальовничому замку Острозьких у місті Старокостянтинові. Зберігся палац князя, церква, півкругла вежа, фрагменти стін.

Можна подивитися Летичівський замок, де знаходився монастир ченців-домініканців, Сутковецький замок, чотири башти залишилося в Сатановському замку, побудованому в 15–16 ст. В стародавньому місті Ізяславі є руїни Староміського замку та руїни палацу князів Сангушків.

Іgotoworld.com.ua

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp