Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Хуст - приклад європейського розвитку (ФОТО)

16 грудня 2015 р., 12:00

Зразок якості у місті бачив директор представництва Програми Розвитку Організації Об’єднаних націй.

Днями голова Закарпатської облради Михайло Рівіс разом із директором представництва Програми Розвитку Організації Об’єднаних націй Янтомасом Хімстрою та менеджерами проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» з робочим візитом відвідали Хуст.

Саме столиця Карпатської України за доволі короткий проміжок часу створила найбільше ОСББ в області та продемонструвала найкращі в Україні результати з реалізації проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – III». Тут партнерами проекту стали 14 ОСББ та 2 громадські об’єднання, що були відібрані на конкурсних засадах.

- Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, які взяли участь у проекті, задоволені результатами й проявляють все більшу активність. Це добрий приклад для наслідування для інших мешканців багатоповерхової забудови, – зазначив секретар Хустської міськради Володимир Ерфан.

Хустські керівники ОСББ, що на Київській набережній, презентували міжнародним представникам проекту шлях свого розвитку – від початкової ідеї до перших здобутків у своїй діяльності. І мова не лише про отримані економічні вигоди, а й про значну соціальну складову та про важливість партнерства громади, влади та міжнародних фондів.

Голова правління ОСББ «Київська набережна–Хуст» Мар`яна Лучка не без гордості розповіла поважним гостям про те, як створювалось очолюване об’єднання:» У 2014 році мешканці 65-ти квартир 70-квартирного будинку зібралися на загальні збори і вирішили створити об’єднання, яке б саме піклувалося про свій будинок. Ми зібрали підписи і в червні зареєструвалися у державного реєстратора. За цей час завдяки фінансуванню ЄС, місцевої влади та власне внесків громади, нам вдалося реалізувати мікропроект із ремонту систем водовідведення, електроосвітлення та електричної проводки».

- Мешканці цих багатоквартирних будинків, які півроку створили об’єднання, переконалися в ефективному механізмі ОСББ та можливості обирати самим надавача послуг з утримання прибудинкової території та житлових будинків у належному стані, самостійно вести контроль за цільовим використанням своїх коштів, - зазначив голова Закарпатської облради Михайло Рівіс.

Поспілкувавшись з хустянами, директор представництва ПРООН в Україні підкреслив, що задоволений форматом співпраці ПРООН з органами місцевого самоврядування і громадами.

- Далеко не кожна спільнота може зробити те, що зробили ви за такий порівняно невеликий відрізок часу. Оскільки я приїхав в Україну півроку тому і вже трохи вивчив особливості життя українців, можу з упевненістю сказати, що в деяких містах сусіди, що мешкають на одній вулиці, навіть не спілкуються, а не те, щоб об`єднувалися для спільної мети. Тому щиро радію тандему місцевої влади, власників будинків та міжнародної організації, бо бачу реальні результати успішної співпраці. І той факт, що ви збираєте щомісяця певну суму коштів для обслуговування своїх будинків є далекоглядним кроком, - звернувся до представників ОСББ пан Янтомас.

До слова, візиту до Хуста передувало підписання в обласній раді Янтомасом Хімстра та Михайлом Рівісом Меморандуму про партнерство Закарпаття з ПРООН.

- Надіюся, що наша співпраця розвиватиметься в різних напрямах. Маю на меті за рахунок залучення у рамках чинного законодавства різних фінансових джерел зробити територію Закарпаття чистою, зеленою, комфортною для проживання і привабливою для туристів. Це ідеальна територія, яка межує з чотирма європейськими країнами, ментальність її жителів – європейська. Тому моє бажання – показати жителям інших регіонів України, зокрема і зони АТО, куди неодноразово виїжджав у робочих поїздках, чому західні області України так щиро підтримують євроінтеграцію. Маю надію, що партнерство Закарпаття з ПРООН не обмежиться лише розпочатими проектами, – резюмував Михайло Рівіс.

Довідково: Спільний проект Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» з червня 2015 року активно впроваджувався на теренах міста Хуст. Чотирнадцять об’єднань співвласників багатоквартирних будинків взяли участь у реалізації проектів, що були спрямовані на проведення капітального ремонту та підвищення енергоефективності багатоквартирних житлових будинків.


Співфінансування проектів ЄС/ПРООН базується на принципі: 50% необхідної суми надає ЄС/ПРООН, 45% – місцеві ради, 5% – кошти жителів.

{g}


Прес-служба Закарпатської облради

Схожі новини

Рівіс розповів, чому немає розвивати дорожню інфраструктуру краю
Рівіс: «Всі учасники АТО будуть забезпечені земельними ділянками» (ФОТО)
Новопризначений заступник губернатора вперше вислухав людей (ФОТО)
Рівіс: Одне із моїх життєвих правил - поводити себе із людьми так, як хочеш, щоб вони поводилися з тобою (ФОТО)
Рівіс: Нам треба, насамперед, показати стабільний розвиток регіону та збалансовану роботу влади
Рівіс: Ми зацікавлені у тому, щоб унікальний європейський проект чим швидше запрацював на Закарпатті!
Рівіс - про запровадження страхової медицини на Закарпатті
Михайло Рівіс: Ми повинні створити самодостатні, спроможні об’єднані громади, але по моделі добровільності
На розвиток Закарпаття ЄС ередбачається близько 80 мільйонів (ФОТО)
Рівіс: Для охорони, збереження і розвитку Карпат потрібна системна та комплексна державна політика, міжрегіональна співпраця

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp