Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як грала "Говерла" у першій частині сезону 2015/2016

18 грудня 2015 р., 13:02

Що далі буде з командою

В нормальній системі футбольного господарства такий клуб як "Говерла" зразка 2014-2015 років навряд чи існував би. Але український футбол терпить усе: можна не мати клубу, зате мати команду, сформовану з запозичених гравців. Можна регулярно порушувати регламент шляхом не виконання прописних норм. Можна не дбати про власних вболівальників. Можна мати чималі суми боргів. Втім, якщо в Україні на катастрофічні проблеми ужгородського клубу закривають очі і продовжують "Говерлі" видавати атестат для участі в турнірі, то міжнародні інстанції, схоже, втрачають терпіння. В середині осені з'явилася інформація, що один з інститутів ФІФА заборонив "Говерлі" протягом року реєструвати нових гравців. Це рішення – то катастрофа для закарпатської команди.

Керівництво "Говерли", звісно ж, назвало постанову неадекватною і пообіцяло, що подаватиме апеляцію. Далі, нажаль, ланцюжок обривається. Ніякої уточнюючої інформації не з'являлося, а вивідати щось безпосередньо у керівників "Говерли" – нереально. Втім, відомо, що борги з зарплатою в ужгородському клубі досягли уже річної давності. Тобто, проблеми не вирішуються, тож навряд чи керівництву клубу вдалося переконати функціонерів з ФІФА відмінити покарання.


А це означає, що майбутнє у "Говерли" вкрай туманне. Може статися так, що честь ужгородської команди в другій частині сезону 2015/16 захищатимуть вже навіть не молоді вихідці "динамівської" академії, а місцеві юнаки, рівень яких, за словами Грозного, відповідає обласній першості. І тоді "Говерла" "пропускатиме по 25 голів за матч" (с).


Трансферна діяльність

Трансферної діяльності як такої "Говерла" не проводила. Клуб просто залишили гравці, перед якими не виконувалися зобов'язання. Зокрема, пішли досвідчені Максим Шацьких, Максим Фещук, Мірко Райчевіч, Віталій Федорів та Олег Герасим'юк. Скористалися можливістю накивати п'ятами також Іван Родіч, Серж Акакпо, Александру Тудосе.

Не продовжили термін оренди з "Говерлою" Максим Коваль, Тарас Качараба, Ілля Глушицький, Лукман Аруна, Сергій М'якушко, Валерій Гришин. З цього списку до "материнської" команди, що цікаво, повернувся тільки М'якушко, який, втім, до основи "Динамо" все одно не проходить. Всі інші відправилися в чергову оренду.

Сергій Люлька, Віталійс Ягодінскіс, В'ячеслав Лухтанов, Дмитро Хльобас, Віталій Каверін – то ті, хто продовжив своє перебування у "Говерлі" на правах оренди. До основи ужгородської команди в першій частині поточного сезону не проходив хіба що "дніпрянин" Каверін. "Динамівці" же утворили хребет команди, - разом зі своїми колегами, які протоптаним шляхом пройшли вже влітку. Мова про Артура Рудька, Євгена Чумака, Віталія Гемегу, Ореста Кузика, Олексія Савченка, Андрія Цурікова та Олексія Хобленка. До них приєдналися Ігор Гончар та Михайло Сергійчук, орендовані у "Шахтаря" та "Карпат" відповідно.

По ходу сезону на контракти прийшли Павло Іванов, Павло Кутас та Дмитро Єременко. Вже осінню до команди приєднався Віталій Гавриш.

Фізична готовність

Нормальних командних зборів у "Говерли" влітку не було. Тренерський штаб отримав чужих футболістів з різним рівнем фізичної підготовки. Гравці, що продовжили свою оренду з "Говерлою", вже знали вимоги В'ячеслава Грозного. Гравці "Динамо" 2 прийшли зі своїм рівнем підготовки, вільні агенти, що поповнили команду по ходу сезону, - зі своїм.

На початку сезону, звісно, проблеми не відчувалися. В п'яти стартових турах "Говерла" зазнала тільки однієї поразки, поступившись у Львові "Шахтарю". Та навіть в тому матчі ужгородці проробили чималий об'єм захисної роботи і максимально ускладнили "гірникам" життя.

Чого, власне, не скажеш про домашній поєдинок проти "Шахтаря", який припав на кінець листопада. Не озброєним оком було помітно, що підопічні Грозного – важкі в ногах. Ситуацію ускладнив поганий стан газону ужгородського "Авангарду". Цей фактор вплинув і на хід матчу з "Олександрією", хоча не сказати, що закарпатці виглядали в тій зустрічі мляво. Але були виснажені величезною кількістю боротьби, яку суперник свідомо нав'язував "Говерлі". Як наслідок – пропущений гол на останніх хвилинах зустрічі.

Але до того ужгородці на досить високому рівні тримали планку фізичної готовності. В дечому показовим може бути матч проти "Зорі". "Говерла" наприкінці поєдинку залишилася в меншості, але навіть за таких умов зуміла знайти в собі сили для атак та могла вирвати нічию, якби реалізувала один з двох своїх моментів. Схожа ситуація була в Полтаві (щоправда, проти "Ворскли" "Говерла" грала в повному складі). Ужгородці на заключних хвилинах великими силами пішли вперед і претендували на рятівний гол, але арбітр не наважився призначити пенальті у ворота "Ворскли" за гру рукою у виконанні Даллку.

Тактична гнучкість

Незважаючи на непрості умови праці, В'ячеслав Грозний намагається отримувати задоволення від гри. Тренер не просто розставляє своїх гравців по полю, а старається варіювати командою, підбирати відповідні тактики під того чи іншого суперника.

Показовим був виступ Грозного після матчу з "Дніпром". В'ячеслав Вікторович пояснював громадськості, чому обрав відкритий варіант ведення гри і чому для нього не існує шаблонів. Подібні речі Грозний розповідає й після домашніх матчів. Зокрема, після поразки від "Шахтаря" тренер в залі для прес-конференцій за допомогою пляшок з водою пояснював журналістам вибраний план на гру.


Звісно, в Грозного зв'язані руки, оскільки футболісти банально не здатні виконувати всіх його тактичних вказівок. Мова не про накази захисникам "не ходити вперед", а про, до прикладу, відкривання під розрізні передачі, гостру гру в центрі поля, гру на підбиранні. "Говерлі", справді, багато чого не вдавалося, але команда намагалася вчитися і аж ніяк не підпадала під якийсь з тактичних шаблонів.

Було б дуже цікаво подивитися на роботу Грозного з одними футболістами бодай рік-півтора. Тренер підкупає своїм баченням і веденням гри, але реально оцінити можливості Грозного не дозволяє постійна зміна виконавців.

Оптимальний склад

Артур Рудько добре почав сезон, але в останніх матчах припускався дуже грубих помилок. Та навіть з урахуванням того факту, що Бабенко у своєму єдиному в поточному сезоні матчі видав просто блискучу гру (проти "Волині), основним Грозний бачить саме вихованця "динамівської" школи. Лівий фланг захисту закривав Андрій Цуріков, який номінально є гравцем середини поля. Пробувався на цій позиції Павло Іванов, та Грозний залишився розчарований грою досвідченого оборонця. В центрі захисту діяла пара Віталійс Ягодінскіс – В'ячеслав Лухтанов.

Праворуч в обороні раніше грав Сергій Люлька, але останнім часом Грозний використовував Сергія в центрі поля, тоді як на фланзі захищався Павло Кутас. Причина такого рішення криється в відсутності опорного півзахисника, який міг би якісно відбирати м'ячі. Олексієві Савченку більш зручно діяти на атаку, Євген Чумак, який теж не був обділений ігровим часом, у відборі грав слабенько. Тож саме Сергій Люлька став частковим вирішенням цієї проблеми.

Попереду не було альтернативи Дмитрові Хльобасу. Пробував Грозний також Ігоря Худоб'яка, але Халк, як називають нападника, не зумів скористатися шансом. Віталій Гемега розташовувався в центрі поля, а місця на флангах належали Сергійчуку та Кузику.

Кращий гравець

В номінації "кращий гравець" конкуренцію Андрію Цурікову міг скласти хіба що Сергій Люлька. Закривши проблемну позицію в центрі поля, Люлька підвищив свій авторитет в очах тренерського штабу та вболівальників. Втім, поодинокі невдалі матчі підірвали позиції Люльки.

Андрій Цуріков проводить сезон більш рівно. Крім того, Андрій, як і Люлька, також славиться універсалізмом. Цуріков протягом першої частини сезону грав на фланзі захисту, на фланзі півзахисту, в опорній зоні. Проти запорізького "Металурга" Цуріков практично самотужки організував взяття воріт Старцева, а в інших поєдинках просто залишався опорою для своїх партнерів. В'ячеслав Грозний саме через бойовий характер і виваженість віддав Андрієві капітанську пов'язку.

Розчарування першої частини сезону

В "Говерли" чітко вимальовувалися проблеми з нападником. В'ячеслав Грозний мріяв про гравця, який міг би продуктивно завершувати атаки, які повинен був створювати півзахист. Чималі надії наставник покладав на Ігоря Худоб'яка: молодий, фактурний нападник прийшов до "Говерли" голодним до гри елітного рівня. Після періоду в "Севастополі" Худоб'як не зміг закріпитися в складі "Геліоса", "Енергії" та "Тернополя".

В "Говерлі" Ігор відразу отримав шанс. Худоб'як відіграв дев'яносто хвилин в стартовому турі проти "Дніпра", в двох наступних поєдинках виходив на заміну, потім відіграв в шостому і десятому турах – і зник з радарів. Після заключного матчу першої частини сезону тренер сказав, що Худоб'як банально не тягне на основу.

Кращий матч першої частини сезону

19.07.2015. 1-й тур Ліги Парі-Матч

"Говерла" – "Дніпро" 1:1

Голи: Гемега 57 - Безус 79

Проблеми "Говерли" перед цим матчем стали її козирями. Грозний нашвидкоруч зібрав команду, підклавши свиню суперникам ужгородців. "Дніпро" просто не знав, до чого готуватися. Тим більше, що "дніпряни" до кінця ще не відійшли від шаленої лихоманки фіналу Ліги Європи.

"Говерла" аж ніяк не збиралася діяти другим номером. Моментами "Дніпру" все ж вдавалося притиснути суперника, але в цілому імениті гості не переважали ужгородців. Закономірно, що саме "Говерла" відкрила рахунок. То Хобленко правим краєм увірвався до володінь Бойка і віддав зрячу передачу на неприкритого Гемегу. Віталій прицілився і пробив – 1:0.

Дуже мобільно "Говерла" перелаштувалася на контратаки, ще більше ускладнивши завдання "Дніпру". Але, як часто буває в таких ситуаціях, на допомогу фаворитові прийшов стандарт. Лучкевич навісив зі штрафного, а Безус влучно пробив.

"Говерла" втратила перемогу, зате здобула впевненість. В наступних поєдинках ужгородці тримали марку, у стартових восьми турах зазнавши тільки однієї поразки (від "Шахтаря").

Завдання на зиму та перспективи

Тренерський штаб "Говерли" продовжить свою роботу. Принаймні, контракт Грозного розрахований до літа 2016-го року і достроково його розривати наставник не збирається.

Грозний добре розуміє, що йому знову доведеться збирати нову команду. "Говерла" проситиме від грандів ще одну партію гравців, а також шукатиме самородків серед місцевих виконавців. Багато що, втім, буде залежати від можливості реєструвати нових футболістів. Якщо заборона діятиме, а "Динамо" забере своїх футболістів додому, тоді "Говерла" матиме величезні кадрові проблеми.

В будь-якому випадку, в чемпіонаті є більш "мертва" команда. Запорізький "Металург", очевидно, турнір до кінця не дограє, тому "Говерла" повинна навіть в умовах внутрішньої кризи зберегти прописку. Але не варто забувати, що цілком імовірним є варіант зміни формату турніру. І у випадку, якщо серед 13/14-ти колективів Ліги Парі-Матч доведеться визначити кілька зайвих, "Говерла" в нинішньому стані майже гарантовано опиниться серед них. Зимові канікули – це шанс бодай трохи привести до порядку свою систему, аби продовжувати претендувати на подальший виступ в компанії кращих команд країни.

Коментар експерта

Олександр Чижевський, захисник ужгородського "Закарпаття" 2006-2009 рр, третій гвардієць чемпіонату України (401 матч)

"Говерла" має те, на що заслуговувала. Я не думаю, що могло бути ліпше. Інфраструктури немає, фінансування немає, тренувальної бази немає, тож тренерові потрібно покласти пам'ятник за те, що в таких умовах він намагається щось робити і тримати команду на плаву.

Добре те, що ігрову практику мають молоді футболісти київського "Динамо". Очевидно, ці виконавці уже переросли дублюючу команду, але ще не можуть претендувати на місця в основі "Динамо". Тож "Говерла" для них – гарний перевалочний пункт, за допомогою якого можна вийти на рівень і згодом боротися за місце в основному складі "Динамо". Це добре для футболістів, але в цілому це не правильно, що така велика кількість орендованих гравців виступає в одній команді.

Погано, що немає місцевих закарпатських виконавців, але на це є свої причини. У Закарпатті немає вихованців, які зараз готові виступати на рівні Прем'єр – ліги, адже школи тільки-тільки починають працювати. Коли я грав за "Закарпаття", школи як такої не було. Зараз же, наскільки мені відомо, школи є і в Мукачевому, і в Ужгороді. Тобто, з часом гравці з'являться, потрібно тільки набратися терпіння.

Чого чекати в другій частині сезону? Невідомо, які футболісти залишаться, якою буде обойма. Якщо залишаться ті футболісти, що виступали в першій частині чемпіонату, разом пройдуть збори, то повинно бути краще. Але ж для зборів потрібні кошти. Якщо не буде фінансування, то й команда може зникнути. Важко прогнозувати.

Тим більше, знаємо, яка ситуація в країні. Залишається тільки надіятися, що борги будуть погашатися, футболісти у відпустці добре відпочинуть, а з нового року Грозний їх гарно підготує. Якщо ж не буде фінансування, тоді нічого не буде. Ще раз повторюся, перед Грозним потрібно зняти капелюха за те, що він в таких умовах тримає команду на плаву.

Клуб потрібно або фінансувати, або віддавати іншому інвесторові. Тим більше клуб з такого краю, як Закарпаття, де завжди були якісні гравці. Розумію, що зараз дуже важко, в країні війна і утримувати футбол непросто. Але й вічно перебувати в таких умовах як зараз, команда не може.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp