Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Маріупольці відмовились відвідати закарпатський "океан" нарцисів

3 травня 2014 р., 15:50

З 16 по 18 травня в місті Хуст пройде фестиваль «Долина цвітіння нарцисів», взяти участь в якому запросили і маріупольських інвалідів. Але вони змушені були відмовитись через проблеми з доїздом до місця проведення.

«Ми вже підготували вироби, які б представили на виставці народної творчості, визначилися і з учасниками номерів художньої самодіяльності, але в кінцевому підсумку довелося поїздку відкласти», - розповіла Галина Гур'єва, голова Орджонікідзевської районної організації інвалідів, член обласного комітету доступності. 

За словами інвалідів, основна проблема відмови від участі у фестивалі була в тому, що до Хуста немає прямого поїзда. 

«До Львова ми б доїхали у спецвагоні для інвалідів, а далі як добиратися? А якщо врахувати те, що серед наших учасників інваліди - колясочники, добиратися з пересадками було б не реально», - говорять в інвалідному організації.

Крім того, 15 травня закінчується термін дії пільгових проїзних квитків для осіб з обмеженими можливостями. 

До слова, маріупольські інваліди жодного разу не брали участь у даному фестивалі. Крім показу своїх творчих здібностей, вони дуже хотіли подивитися на Долину цвітіння нарцисів, яка розташована недалеко від міста Хуст в урочищі Кіреші. Тут знаходиться найбільший у світі масив природних заростей нарциса вузьколистого - рідкісного рослини, занесеної до Червоної книги. 

До речі  явище Долини нарцисів пов'язана ще з льодовиковим періодом на Землі. Тоді, після сходження криги, з гір стікало багато води, що сприяло акліматизації , цвітінню і розповсюдженню нарциса вузьколистого . З часом в низовині від сучасного Мукачева до Хуста, де росли нарциси, з'явилися дубові ліси. За радянських часів долину взагалі хотіли переорати, щоб вирощувати сільськогосподарські культури. Після того, як було знищено 50 га нарцисів, оранку припинили і передали територію з нарцисами заповідному масиву Карпатського біосферного заповідника. 

Щорічно Долину нарцисів відвідують понад 10 тисяч туристів.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp