Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Сосна жовта може частково вирішити проблему із всиханням ялин

22 грудня 2015 р., 09:56

Розповсює її далека Америка.

Ареал розповсюдження сосни жовтої – Північна Америка. Але клімат Закарпаття виявився благодатним для цієї рослини. Принаймні це підтверджує той факт, що екзотична гостя чудово прижилася у нашому краї. Привезли її кілька років тому для дендропарку Березинка, що на території Мукачівського лісгоспу. Річні саджанці, доведені до рівня стандарту, згодом передали у Кленовецьке лісництво, де їх висадили на площі 0,4 га. На сьогодні рослини тут сягають вже 30-40 см, а деякі навіть 50 см.

Як розповідає завідувач закарпатської філії НДІ-Ліс Василь Фенич, фактично сосну жовту привезли з метою випробування. Зокрема, науковці краю мали намір дослідити, чи зможе ця рослина пристосуватися до наших кліматичних умов, чи плодоноситиме і даватиме насіння, а також прослідкувати, як виживатиме у цій місцевості.

Такі випробування – не просто наукові досліди. Останнім часом проблемою майже всього Карпатського регіону є всихання ялини. Тож науковці сподіваються, що американська рослина може бути частково введена у лісові масиви замість загиблих ялин.

Хвойна деревина, як відомо, дуже рентабельна з точки зору збуту. Отож, за словами Василя Степановича, сосна жовта є доволі цінною породою. Бо, по-перше, виростає до 50 м, а по-друге, ця рослина посухостійка, може існувати на піщаних та кам’янистих грунтах. Зважаючи на те, що останнім часом середня річна температура повітря у нашому краї збільшилася, літо все частіше видається спекотним і посушливим (це і є однією з причин всихання ялин), то вирощування екзотичної хвойної красуні на Закарпатті – особливо актуальне.

Працівники Кленовецького лісництва, розповідає його керівник лісничий Василь Бідзіля, мають намір через кілька років з цієї дослідної ділянки зібрати власне насіння для подальшого вирощування нових саджанців, щоб у майбутньому передати їх в інші лісові господарства. Можливо, таким чином сосна жовта допоможе частково вирішити проблему із всиханням ялин у нашому краї.





Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp