Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У 2016 році загостриться проблема антибіотиків – прогноз ВООЗ

22 грудня 2015 р., 13:37

Рік 2015-й у сфері охорони здоров’я був складним, але оптимістичним.

У грудні минає два роки як у країнах Західної Африки вибухнула епідемія хвороби Ебола. Утім, вченим все ж вдалося досягти успіху у створенні вакцини від цієї небезпечної лихоманки. Помітні були успіхи у боротьбі зі СНІДом та поліо. Світова картина здоров’я торкнулася цього року й України.

Понад 3 тисячі людей стали жертвами вірусу Ебола у 2015 році. Пошуки вакцини проти цієї смертоносної лихоманки увінчалися успіхом у липні. Знайти панацею від хвороби вдалося вченим Норвезького інституту охорони здоров’я.

Ми можемо говорити про 100-відсотковий захист вакцинованих осібДжон-Арні РоуттінгерПро результати розробників вакцини розповідає Джон-Арні Роуттінгер, співавтор дослідження: «Ґрунтуючись на кількості осіб та випадків, які ми спостерігали, ми можемо говорити про 100-відсотковий захист вакцинованих осіб».

Інша добра новина 2015-го – це зменшення зараження та смертельних випадків від вірусу імунодефіциту людини, що спричиняє СНІД. Напередодні Міжнародного дня боротьби зі СНІДом, що відзначається 1 грудня, ООН оприлюднила інформацію, що за останні 15 років кількість інфікованих на ВІЛ знизилась на 35%, а кількість смертельних випадків, пов’язаних зі СНІДом, за останнє десятиріччя зменшилась на 42%.

Один з найавторитетніших лікарів у США Ентоні Фаучі з Національного інституту охорони здоров’я каже, що тенденції щодо СНІДу наразі позитивні: «Якщо подивитися на траєкторію епідемії, ми на шляху до зміни її курсу. Донині вона йшла вгору, тепер вирівнюється і починає трохи опускатися. І ми починаємо бачити цей спад».

2015 рік також ознаменувався величезним прогресом у процесі позбавлення світу від поліомієліту. Свого часу вірус спостерігався у 125 країнах світу. А у вересні цього року Всесвітня організація охорони здоров’я усунула Нігерію зі списку трьох країн, де залишається епідемія. Відтепер офіційно країнами з епідемією поліомієліту вважаються дві країни: Афганістан і Пакистан.

«Це єдине місце у світі, де досі живе дикий вірус поліо, і якби ми могли його там позбутись, ми б цілком покінчили з цим вірусом», – розповідає Джей Венґер із Фонду Білла та Мелінди Ґейтс.

Наприкінці літа світ збурила новина з України про можливий спалах цієї хвороби. ВООЗ запропонували навіть оголосити Україну країною з надзвичайним станом через загрозу епідемії. Одна з основних причин цього – низький рівень загальної вакцинації дітей, менше половини.

Ми повинні провести вакцинацію, щоб зупинити циркуляцію вакциноспорідненого мутованого вірусу поліомієлітуФедір Лапій«Ми повинні провести вакцинацію, – закликав батьків головний позаштатний дитячий імунолог Києва Федір Лапій, – щоб зупинити циркуляцію вакциноспорідненого мутованого вірусу поліомієліту».

Незважаючи на успіхи 2015-го, чимало медиків зустрічають новий рік із тривогою. Світ входить в еру неефективних антибіотиків, стурбовані у Всесвітній організації охорони здоров’я. ВООЗ попереджає, що все частіше мікроби та бактерії пристосовуються до медикаментозної «атаки» і стають стійкими до дії ліків.

Медики також висловлюють стурбованість стійкістю до ліків таких хвороб, як туберкульоз та малярія. Про небезпеку появи епідемії туберкульозу у Східній Україні заявила у жовтні міжнародна організація «Лікарі без кордонів» після того, як бойовики наказали їм припинити роботу на окупованих територіях.

«Лікарі без кордонів» заявляють, що вони – практично єдина організація у Східній Україні, що лікує хворих на туберкульоз у в’язницях, надає інсулін хворим на діабет і гемодіаліз для хворих, в яких відмовили нирки.

«З травня 2014 року ми працюємо як найбільший гуманітарно-медичний постачальник у цьому регіоні, який надає допомогу найбільш вразливим групам населення на всіх лініях фронту. Наш від’їзд звідси залишить величезну прогалину у медичних та гуманітарних потребах найуразливіших людей», – висловлював обурення Барт Янсенс, операційний директор «Лікарів без кордонів».

У 2016-му ВООЗ планує активізувати кампанію боротьби проти туберкульозу у світі. Поруч із цими глобальними проблемами для медиків лишаються невирішеними чимало завдань місцевого характеру, як то постачання ліків у важкодоступні місця чи створення вакцин від нових інфекційних захворювань.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp