Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді відкрили гончарну майстерню (ФОТО)

22 грудня 2015 р., 14:20

Урочистості відбулися сьогодні, 22 грудня.

У вівторок, 22 грудня 2015 року у приміщенні дравецької загальноосвітньої школи №16 відкрили Центр арт-терапії для дітей міста та провели майстер-клас ліпки з глини. Захід проводився Карпатським агентством прав людини «Вестед» в рамках проекту «Створення Центру арт-терапії для дітей міста Ужгорода» у партнерстві з управлінням освіти Ужгородської міської ради за сприяння Словацького агентства з міжнародного розвитку та співробітництва.

Метою проекту є забезпечення рівного доступу та рівних можливостей для дітей із вадами дрібної моторики у здобуті освіти шляхом створення Центру арт-терапії та впровадження методів арт-терапії у навчанні дітей з вадами дрібної моторики міста Ужгород.

Під час заходу були обговорені проблеми дефектологічної педагогіки, особливості навчання дітей з вадами дрібної моторики методами гончарної справи, а також урочисто відкрито гончарну майстерню.


Проект передбачає перш за все проведення інформування батьківської спільноти до проблем навчання дітей з вадами дрібної моторики, каже Оксана Бабунич, начальник управління освіти міської ради. Відкриття гончарної майстерні в системі позашкільної освіти або аналогів ми очікували вже давно, бо потреби дітей з вадами моторики, аутизму, тощо неймовірно колосальні. На початку, Центр арт-терапії діятиме як гурток у форматі позашкільної освіти. А вже у січні 2016 року плануємо внести на виконком питання про забезпечення Центру, аби діти з усього міста безкоштовно мали можливість тут навчатись і творити разом з педагогами-дефектологами і гончарями.

Завдяки підтримці уряду Словаччини вдалося придбати професійне гончарне обладнання на суму 110 тисяч гривень, а саме: дві муфельні печі, інструменти, турнетки, гончарні кола, які вже на місці, а ще незабаром мають прибути шаровий млин та глином’ялка, каже гончар-педагог Олександр Сенько. Усе обладнання вітчизняного виробництва з дніпропетровщини, а глини використовуватимуться місцеві білі каолінові.

Як відзначила психолог міської педагогічної комісії Лілія Нікітіна, ліплення як напрям арт-терапії звертається до внутрішніх прихованих ресурсів дитини. Як і будь-яка доросла людина, дитина хоче бути почутим і зрозумілим. На жаль, діти далеко не завжди здатні знайти потрібні слова, щоб описати свій внутрішній стан, розповісти про свої переживання, жалях і сумнівах. Заняття ліпленням благотворно впливають на нервову систему дитини: в процесі праці вона заспокоюється, знижується рівень тривожності, агресивності, чудово розвивають моторику рук, а також вчать дітей образному і конструктивному мисленню, пробуджує фантазію, інтерес до осягнення нового, вчить самостійності, посидючості, виховує в маляти потребу доводити почату справу до кінця.

Генеральний консул Словацької республіки Янка Бурнянова привітала учасників відкриття Центру, та запевнила присутніх, що Уряд Словаччини й надалі підтримуватиме ініціативи спрямовані для дітей України, і те придбане обладнання є лишень скромним вкладом, який вони поки що зробили. Тому словаки очікують на подальшу співпрацю та сподіваються, що Центр стане основою для розвитку та творчості юних ужгородців.

{g}










Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp