Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як закарпатські депутати сесію проводили (ФОТО)

22 грудня 2015 р., 17:41

Все було по-діловому.

Сьогодні, 22 грудня 2015 року під головуванням Михайла Рівіса відбулося пленарне засідання другої сесії обласної ради VІІ скликання.

До його участі були запрошені голова обласної державної адміністрації, депутат облради Геннадій Москаль, керівники районних державних адміністрацій, голови районних, міських рад, начальники відповідних управлінь ОДА, представники засобів масової інформації.

Найперше голова облради наголосив, що минулого тижня Закарпаття прощалося ще з одним Героєм, що поліг за свободу і незалежність України, – Павлом Дурундою із Буштина. Та закликав всіх присутніх вшанувати хвилиною мовчання пам’ять всіх загиблих у війні на Сході України.

Після чого коротко інформував про найважливіші події, що відбулися в обласній раді з часу минулої сесії. Так, 9 грудня в Ужгороді відбулася одна із заключних конференцій міжнародного проекту «Сталий розвиток прикордонних регіонів через активну діяльність Карпатського Єврорегіону». В рамках цього проекту експерти 5-ти країн – України, Угорщини, Словаччини, Румунії та Польщі – розробили «Стратегію розвитку Карпатського Єврорегіону до 2020 року», який і презентували на конференції. Відбулася також зустріч керівництва області з генеральним секретарем Асоціації прикордонних європейських регіонів Мартіном Гіллермо Раміресом, під час якої обговорили участь Закарпаття в міжнародних програмах і можливість залучення європейських ґрантів у розвиток області.

14 грудня в обласній раді відбулась зустріч із директором представництва ПРООН в Україні Янтомасом Хімстра. Йшлося про визначення пріоритетів співпраці Закарпатської області із ПРООН. Підсумком зустрічі стало підписання Меморандуму про партнерство між Закарпатською обласною радою і ПРООН. Делегація також відвідала місто Хуст, де із червня цього року реалізується спільний проект Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»: чотирнадцять об’єднань співвласників багатоквартирних будинків взяли участь у реалізації проектів, що були спрямовані на проведення капітального ремонту та підвищення енергоефективності багатоквартирних житлових будинків.

15 грудня в Ужгороді відбувся форум, на якому презентували інвестиційний та економічний потенціал краю в різних галузях, в якому взяли участь представники дипломатичних і ділових кіл, громадських організацій Угорщини, Чехії, Румунії та різних регіонів України і нашого краю.

Серед інших подій Михайло Рівіс звернув увагу на відкриття першої черги сміттєпереробного заводу в селі Яноші Берегівського району, будівництво якого на кошти Євросоюзу розпочали ще в 2012 році. «Це вагомий крок, - наголосив він, - щодо цивілізованих методів утилізації твердих побутових відходів у Закарпатті».

Далі головуючий традиційно інформував про нові кадрові призначення. Сопкова Ганна Іванівна призначена директором департаменту освіти і науки ОДА, Маркович Володимир Петрович - директором департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, Мурга Валерій Іванович - начальником Закарпатського обласного управління лісового і мисливського господарства. Депутати підтримали ще одне кадрове призначення: головою постійної комісії обласної ради з питань бюджету обрано Кошелю Василя Михайловича, який працюватиме в раді на постійній основі.

Головуючий поінформував присутніх про утворення депутатських фракцій. Єдиний Центр, голова – Золтан Ленд'єл, уповноважені - Василь Губаль і Василь Скрип. Уповноваженими представниками депутатської фракції «КМКС» є Карло Резеш та Гейза Гулачі Гейза. Фракцію БПП «Солідарність» очолив Геннадій Москаль, уповноважений - Мирослав Білецький. Уповноважена особа, яка очолює депутатську фракцію «Відродження» Петро Ільницький. Цю ж фракцію в облраді також представлятиме Петро Грицик.

Після оприлюднення цілої низки депутатських запитів, а вони стосувались будівництва і ремонту доріг, музею «Лемківська садиба», реконструкції приміщень медичних і навчальних закладів, виділення шкільного автобусу для підвезення учнів, обласні парламентарі приступили до обговорення проектів і прийняття ухвал. Серед інших важливих рішень щодо життєзабезпечення краю, депутати, заслухавши інформацію директора департаменту фінансів ОДА Петра Лазаря, підтримали зміни до обласного бюджету на 2015 рік та ухвалили рішення про обласний бюджет на 2016 рік, який назвали технічним. Він дасть можливість профінансувати бюджетні заклади з 1 січня 2016 року. У разі прийняття головного фінансового документу держави на наступний рік депутати зберуться невідкладно і внесуть відповідні зміни.

Також на сесії підтримано зміни до обласної Програми «Турбота» щодо посилення соціального захисту громадян на 2015 рік та затверджено рішення про відповідну Програму на 2016-2018 роки. «На президії, - казав Михайло Рівіс, - були узгоджені всі критичній зауваження і слушні пропозиції до названої програми, то ж ми розглядаємо нову редакцію документу.

Цілий блок рішень стосувався розвитку системи охорони здоров’я, а також навколишнього середовища, освіти, екології, культури та функціонування Закарпатського обласного комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Ужгород».

Депутати також прийняли звернення до вищих органів влади із соціально-економічних питань, які турбують закарпатців. Більшістю голосів підтримано клопотання про нагородження Грамотою Верховної Ради України Ганич Олени Василівни.

Питання, які не розглянуто сьогодні, перенесено на друге пленарне засідання другої сесії.

{g}


Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp