Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпаття: як жити в умовах революції?

4 березня 2014 р., 13:03

Як викручуватися за відчутної дестабілізації, чи загрожує це чимось населенню області, чи будуть люди вчасно отримувати пенсії й зарплати – з’ясовувала «Закарпатка»

«Із наступного тижня не приводьте діток у садок – годувати їх нема чим», «Нам уже з листопада не виплачують «дитячі», то будуть вони чи ні?», «Чи виплачуватимуть пенсії, бо щось довго їх немає…» – з такими й подібними питаннями впродовж цілого тижня телефонують до редакції газети читачі. Люди зневірені й налякані, тому «Закарпатка» спробувала пошукати відповіді – певна річ, у межах можливостей, адже сьогодні відповідати на питання не хоче майже ніхто… 

Чи будуть зарплати й пенсії?

Це перше й основне питання, яке турбує людей, – чи буде за що жити завтра? Оливи до вогню підливало те, що справді в цій ситуації були затримки з виплатою зарплат та пенсій, а про «дитячі» гроші й говорити годі – породіллі скаржаться, що вже забули, коли востаннє їх отримували. 

Проте юристи й знавці державного управління кажуть, що жодних проблем із виплатами по захищених статтях – а це зарплати й спожиті енергоносії – не може бути: все закладено в бюджеті, є відповідні розписи, фактично, виплати здійснюються ледь не в автоматичному режимі. А ось усі інші суспільні діяння, будівництва й тому подібне поки що «стоятимуть» – може, не так через відсутність повночинного підпису, як через елементарний брак коштів, яких катастрофічно не вистачає всій державі. 

Щоправда, для Закарпаття ніби в цьому плані настали спокійніші часи. На початку тижня голова облради звернувся до Держказначейства з вимогою повернути області 98 мільйонів гривень боргів, серед яких і зарплати, і «дитячі», і купа всього іншого. І – о, диво! –  Держказначейство послухалося! Невже налякалося Правого сектора? Уже 25 лютого, за повідомленням закарпатських Інтернет-сайтів, частину коштів казначейство пропустило. Наступного дня відрапортувало, що до області вже надійшло більше 27 мільйонів гривень, які виділили на захищені статті: зарплати бюджетникам, стипендії, медикаменти та харчування в навчальних закладах. Начальник Головного управління Держказначейства у Закарпатській області Іван Шоля сказав усі гроші виплатити людям. Оплачено стовідсотково паливно-мастильні матеріли для «швидких», пожежних машин та шкільних автобусів. За два дні, каже казначейство, повинні ще прийти фінанси на проведення всіх захищених видатків – 78,2 мільйона гривень. 

У принципі, єдине питання, яке стояло, – хто має право підписувати ті чи інші фінансові документи на рівні області, щоб справді не було затримок? З’ясувалося, що право фінансового підпису на сьогодні делеговане директору Департаменту фінансів Закарпатської  ОДА Петру Лазарю, тож робота, попри все, триває. 

Ужгород – у борговій ямі? 

Найгостріше питання цього тижня стояло по Ужгороду: ще в понеділок до редакції зателефонувала обурена молода жінка, яку попередили, аби з середи доньку в садочок не приводила, бо годувати дитину не буде чим. Офіційно, певна річ, редакції ніхто цю інформацію не схотів підтверджувати, навіть у названому дитсадочку. Проте неофіційно керівники таки розповіли, що міський бюджет уже кілька місяців не розраховується з постачальниками харчів до дошкільних закладів, тому вони час від часу «бастують».

Наразі невідомо, домовилася нова влада чи ні з постачальниками, але останні таки терплять. Напевно, лишилося недовго, бо в четвер на сесії міської ради вже розпланували отриману з бюджету субвенцію, розподілену на сесії обласної ради, і в тому числі гроші повинні піти на харчі. 

Інше питання, що коштів у міській казні катастрофічно не вистачає, а боргів ще чимало. 

Обласний центр має величезні боргові зобов’язання перед низкою комунальних підприємств, які послуги надали, а гроші за це не отримують місяцями. За не­офіційною інформацією (знову ж таки, офіційно ніхто не хоче зараз нічого коментувати), тільки за освітлення місто боргує уже близько 300 тис. грн., за прибирання, утримання доріг, за роботу світлофорів – 3 мільйони з добрячим гаком. Десь аналогічний, за різними оцінками, і борг Ужгорода за вивезення твердих побутових відходів, скільки ще витримає «АVЕ» в такому режимі – невідомо. 

Після оглядів – на роботу

У принципі, майже тиждень була паралізована робота обласної державної адміністрації, а також міської ради. Люди або не виходили на роботу взагалі, або якщо й виходили, то не знали, за що братися, оскільки невідомо, чи можна далі виконувати свої обов’язки, чи завтра скажуть, що все робилося протизаконно. Приміром, до ОДА пускали працівників ледь не після поглибленого огляду та з такими скрупульозними перевірками, що люди заходили до своїх кабінетів на додаток ще й із гіпертонічним кризом. Відповідно, це додатково гальмувало роботу. І все ж, враховуючи, що колапс нікому не вигідний і життя на місці не стоїть, голова облради в середу на сесії закликав самооборонців не мучити людей, а пропускати їх, бо роботу виконувати комусь треба. Тому наразі ті управління обл­держадміністрації, котрі забезпечують життєдіяльність краю, працюють у нормальному режимі. Наскільки цей режим можна так назвати…  

…А загалом, якщо не сидіти постійно перед телевізором чи комп’ютером, то життя поволі­ починає відроджуватися – мистецтво­знавці організовують виставки, на Берегівщині правоохоронці виявили сотні пляшок фальсифікованої горілки, лікарям провели майстер-клас із анес­те­зіології… Знаково, чи не так?

«Закарпатська Правда»


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp