Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Природні багатства Косівської Поляни "Мармарошу" спати не дають

5 січня 2016 р., 20:01

Проблема ось яка:

Зовсім недавно під тиском громади села Косівська Поляна, що на Рахівщині, за активної підтримки екологічної громадськості України вдалося зупинити розробку поліметалічних руд в околицях Косівської Поляни та міста Рахова. 

Але на цьому, як виявляється, проблема не вичерпалася. І ось чому.Нині на розгляді в Державній екологічній інспекції у Закарпатській області перебувають документи ТОВ «Мармарош», що надійшли від Мінприроди України на початку грудня ц.р. для складання екологічної картки щодо продовження терміну дії спеціального дозволу на користування надрами. Йдеться про геологічне вивчення, в т.ч. дослідно-промислової розробки надр ділянки «Гаврищук» площею 16 квадратних кілометрів, яка розташована в 4 км на північ від села Косівська Поляна.Задля дотримання вимог природоохоронного та земельного законодавства, у тому числі щодо режиму охорони та використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду і земель, зарезервованих для заповідання, особливо цінних земель, Держекоінспекція попросила Карпатський біосферний заповідник терміново надати інформацію, чи знаходяться згадані пошукові ділянки надр на землях, переданих йому під охорону.

Вивчення картографічних матеріалів показало, що на цих ділянках перебувають частково і землі заповідника, зокрема частина кварталів 6 та 11 Рахів-Берлибаського природоохоронного науково-дослідного відділення та кварталу 5 ДП «Рахівське ЛДГ» (входить до земель Карпатського біосферного заповідника без вилучення).

Про це було проінформовано Держекоінспекцію. Крім того, враховуючи вимоги п.19 Положення про Карпатський біосферний заповідник, в якому передбачається, що межі заповідника обов’язково враховуються при здійсненні заходів із розвитку прилеглих територій, адміністрація біосферного заповідника вважає недопустимою розробку цього родовища. Бо, як вважають екологи, це може призвести до значного погіршення екологічної ситуації в зоні діяльності заповідника та в навколишніх населених пунктах.За повідомленням керівництва Держекоінспекції у Закарпатській області, думку Карпатського біосферного заповідника вже взято до уваги.З огляду на це дуже важливим є також і те, що під час недавньої зустрічі голови Рахівської райдержадміністрації Павла Басараби з колективом біосферного заповідника він заявив повну підтримку позиції щодо недопущення розробки родовищ «Сауляка» у Діловому та «Гаврищук» у Косовській Поляні.Було би дуже добре, якби у цьому контексті відновили свою активність і громадські екологічні організації.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp