Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатські обранці просять активізувати розбудову прикордонної інфраструктури

11 січня 2016 р., 12:20

Про це йшлося на сесії.

На другому пленарному засіданні другої сесії сьомого скликання депутати ухвалили рішення звернутися до Кабміну, Міністерства закордонних справ України щодо активізації розбудови пунктів пропуску та удосконалення процесу прикордонного контролю на західних кордонах України .

Закарпатська область є багатонаціональним регіоном України, який межує на заході з чотирма країнами Європейського Союзу. Відтак збільшення кількості та розбудова пунктів пропуску через Державний кордон України набувають надзвичайної актуальності у процесі налагодження транскордонного співробітництва, розвитку міжнародних гуманітарних контактів, економічної співпраці не тільки для Закарпаття, а й усієї країни. Тому пов’язані з цим проблеми потребують більш прискореного вирішення.

Розбудова пунктів пропуску та удосконалення процедури переходу кордону сприяють задоволенню національно-культурних потреб національних меншин краю. Так, на територіях, прилеглих до українсько-угорського, українсько-словацького та українсько-румунського кордону, з обох боків компактно проживають численні українські, угорські, словацькі та румунські громади, які мають тісні родинні зв’язки.

«Однак,- як наголошується в документі, - з боку центральних органів влади та служб, які виконують функції контролю при перетині кордону, не вживається належних заходів для удосконалення і полегшення перетину кордону, через що на пунктах пропуску періодично виникають багатокілометрові черги. Особливо це спостерігається у грудні-січні, коли громадяни країн Європи мають різдвяні канікули і збільшується потік туристів в обидва боки.

Прикордонна інфраструктура на території Закарпатської області включає 19 пунктів пропуску, 18 з яких розташовані на державному кордоні з суміжними країнами (Угорщиною, Словаччиною, Румунією) та 1 пункт пропуску для повітряного сполучення – в міжнародному аеропорту «Ужгород».

У зв’язку зі збільшенням транспортного потоку під час новорічно-різдвяних свят на міжнародних пунктах пропуску на українсько-угорському і українсько-словацькому кодонах затори як на смугах руху автотранспорту, так і на пішохідних переходах уже стали звичними. Особливо відчутним є навантаження на українсько-угорських пунктах пропуску «Вилок» та «Тиса», на яких мостові переходи вщент заповнені автотранспортними засобами. Часом багатогодинна черга з автомобілів завдає суттєві незручності водіям і шокує європейських туристів, що не звикли до подібного. Віднедавна тут відсутній пост ДАІ, загрозливим є й аварійний стан моста, через який прямує транспорт. З угорської сторони ситуація ускладнюється тим, що митне оформлення не проводять, поки не набереться до 150 – 200 осіб. Люди змушені на сильному морозі вистоювати у «штучних» заторах».

Тож, враховуючи вищезазначене, а також загострення соціального незадоволення, депутати просять :

– ініціювати перед угорською та словацькою стороною розгляд питання щодо збільшення кількості персоналу, котрий проводить прикордонно-митне оформлення, та збільшення кількості смуг руху, на яких таке оформлення здійснюється у період новорічно-різдвяних свят;

– обговорити з угорською та словацькою сторонами питання щодо запровадження спільного контролю на автодорожніх пунктах пропуску;

– врахувати пропозицію облдержадміністрації до проекту Програми «Облаштування та реконструкція державного кордону на період до 2020 року» щодо реконструкції пунктів пропуску на українсько-угорському кордоні «Вилок – Тісабеч», «Лужанка – Берегшурань», «Косино – Барабаш» та «Дзвінкове – Лонья»;

– прискорити реалізацію Декларації наміру щодо комплексного розвитку автодорожніх пунктів перетину державного кордону між Угорщиною та Україною від 28 березня 2013 року щодо відкриття на українсько-угорському кордоні нових пунктів пропуску, зокрема «Велика Паладь – Нодьгодош», «Саловка – Тисосентмартон» (паромне сполучення), «Вари – Тисакород» (паромне сполучення) та «Бадалово – Сотмарчеке» (паромне сполучення).


Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp