Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Сутичка на Драгобраті : хроніка та версії

11 січня 2016 р., 17:00

Серйозна бійка сталася вчора

Учора, 10 січня, о 8.35 до чергової частини Рахівського відділення Тячівського відділу ГУ НП в Закарпатській області надійшло повідомлення від невідомої особи про те, що в смт. Ясіня (урочище «Драгобрат») на території турбази «Хата Магната» невідомі чоловіки в камуфльованому одязі вчинили бійку з обслуговуючим персоналом із застосуванням зброї.

Рота поліції особливого призначення, яка прибула на місце події, встановила, що внаслідок хуліганських дій двоє охоронців туристичної бази отримали тілесні ушкодження у вигляді різаних ран, множинних гематом голови, а також перелому ноги. Потерпілим було надано медичну допомогу.

Тим часом особи, які, за версією слідства, вчинили хуліганські дії, були затримані місцевими мешканцями та охороною.

Очевидець розповідає :



“Чи то АТОшники, чи то представники “Правого сектору” прийшли на базу “Хата Магната”. Почали вимагати “гостину”, проте розраховуватись за надані послуги відмовилися. Коли охоронець закладу зробив їм зауваження, його сильно побили, наразі він при смерті в лікарні. Кухарю зламали ногу, а також почали бити відвідувачів. На місце прибув господар закладу зі зброєю. Прикладом вирубив одного з хуліганів, інших узяв на мушку. За цей час до “Хати Магната” на допомогу прийшли сусіди закладу та охорона. Хуліганів побили, зв’язали скотчем та викликали поліцію. Зв’язаних розбійників передали правоохоронцям”.

Однак ця версія має деякі логічні неточності : навряд чи поранені охоронці, навіть за допомоги місцевих, могли б затримати бійців із військовим досвідом та наявністю зброї.

Тим часом «Правий сектор» спершу усіляко спростовував інформацію щодо участі своїх представників у конфлікті :


Проте пізніше з’являється заява командира ДУК Андрія Стемпіцького, який стверджує, що сутичка в «Хаті магната» виникла між представниками «Правого Сектора», які відпочивали на базі, та охоронцями, до якої підключилась група місцевих жителів. Також Стемпіцький спростовує інформацію про наявність у правосекторівців зброї, адже кульові поранення були виявлені у них самих, а не в іншої сторони конфлікту.

Наразі достеменно відомо, що серед бійців “Правого сектора” є поранені в ході збройної сутички. Тобто, мало місце застосування вогнепальної зброї охороною комплексу “Хата магната”.

Водночас, станом на 15:00 на курорт продовжують прибувати правоохоронці, в’їзд на територію обмежено. Разом з тим, за інформацією від представників місцевого Правого Сектору, в бік Драгобрата вирушили активісти ПС з Івано-Франківщини.

З’ясувалось, що серед фігурантів кривавого інциденту – член ВО “Тризуб” та кіборг «Біс», голова штабу блокади Криму «Хорват», а також боєць ПС на прізвизько “Педро”. Після надання допомоги у Рахівській ЦРЛ, їх відвезли в ужгородський слідчий ізолятор для подальших слідчих дій. Загалом затримано 5 бійців.

Також за інформацією поліції, двоє працівників готелю «Хата Магната», а саме охоронець і кухар, зараз перебувають в Рахівській лікарні з травмами різного ступеню важкості.

Наразі прокуратурою Закарпатської області порушникам оголошено підозру у вчиненні правопорушення? передбаченого ч.4 ст.296 КК України (хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, вчинені групою осіб із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень,- караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років).

У розпорядженні Mukachevo.net опинилися фрагменти оперативного відео з місця подій, їх надіслали в редакцію анонімно, але, на жаль, відео мають обмаль інформаційної цінності, оскільки лише фіксують вхід до комплексу, де сталася бійка :





Тим часом в соцмережах та ЗМІ з’являється інформація, що туристична база «Хата магната» згідно відкритого реєстру зареєстрована у Красноармійську Донецької області по вулицій Добропільській, будинок 2. Так, директором ТОВ “Хата Магната” з 2013 року є Ігар Канюк, який є жителем Донбасу. Директором закладу є також донеччанин Ігар Канюк, співзасновник – Ірина Андрійченко, яка проживає у місті Красноармійськ. За словами відпочивальників «Хати Магната» у соцмережах, більшість співробітників і персоналу закладу є вихідцями з Донбасу, а кухар – уродженець Таджикистану.



Видання GalagovTV спробувало зв’язатись із підприємцями та дізнатись їхню версію подій на Драгобраті. Проте людина на іншому кінці проводу переконує, що їхнє підприємство не має стосунку до однойменної «Хати Магната» на Драгобраті.

– Ви володієте турбазами?

– Та ні.

– Ви маєте підприємство «Хата Магната»?

– Так.

– Чим займається ваше підприємство?

– У нас є кафе в Красноармійську, Донецької області. Наш засновник відома в місті людина, меценат. Я переглянула інформацію про це все. Це «брєд», чесно кажучи. Навіть «Українська Правда» виклала інформацію, з посиланням на якогось командира. Я навіть не знаю хто це такий і чому він зробив такий висновок.

– Тобто у вашого підприємства і «Хати Магната» на Драгобраті просто співпали назви?

– Так. Коли ми створювали підприємство, у єдиному реєстрі не було такої назви ніде в Україні. А вони напевно просто назвали готель «Хата Магната» і ніде його не зареєстрували офіційно.

– Це помилка? Тобто ваше підприємство не має жодного стосунку до турбази на Драгобраті?

– Так це помилка. Я розумію, що зараз всі накинуться, бо ми на кордоні з Донецьком, а там Західна Україна. Але налаштовувати так людей – не нормально.

Журналістам Vholos.info коментувати конфлікт в закарпатській турбазі відмовились.

За повідомленням правоохоронців, уся бійка на курорті зафіксована на камерах відеоспостереження бази «Хата Магната». Про оприлюднювати відео відмовились, оскільки записи є складовою кримінальної справи. У поліції уточнили, що наразі слідчі працюють над вивченням відеоматеріалів.

Крім того, в Нацполіції також підтвердили застосування зброї в інциденті. За їх словами, зброя в інциденті застосовувалась, зараз вона вилучена і знаходиться на експертизі. Була вона травматичною чи вогнепальною та якою стороною використовувалась – повідомлять згодом.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp