Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

"Все Закарпаття читає дітям" – днями в краї стартує оновлений соціокультурний проект

13 січня 2016 р., 17:54

Старт 19 січня.

Центр дослідження літератури для дітей та юнацтва близько 5-ти років тому долучився до масштабного соціокультурного проекту "Вся Європа читає дітям" та, надихнувшись успіхом Німеччини, Чехії, Словаччини, Польщі й інших країн, започаткував і в нас аналогічний проект ­– "Вся Україна читає дітям".


Мета проекту – популяризація книги та поширення ідеї раннього читання дітям, адже подружившись із книгою змалку, діти неодмінно виростуть порядними, розумними, цікавими й успішними людьми, які згодом і нашу державу розбудовуватимуть відповідно.

Проект реалізовувався в низці областей, у листопаді 2013-го корисну ініціативу підхопило Закарпаття, назвавши свій проект "Читайте разом з нами". Щотижня до дитсадків та шкіл Ужгорода приходили відомі краяни, котрі читали для дітей і на власному прикладі закликали батьків приділяти належну увагу розвитку малечі з допомогою книги.

Через сумнозвісні події, тоді проект довелося згорнути. Та все ж, актуальність меседжу не вичерпалась і вже нині підштовхнула небайдужих до відродження проекту.

Як і раніше, пропагуватимуть читання дітям знані представники різних сфер громадського життя, та цього разу – не тільки закарпатці, а й гості з-за меж області. Друга відмінність у тому, що зустрічі відбуватимуться не лише в навчально-виховних, але й у культурних закладах, лікарнях і будинках-інтернатах та навіть у зовсім несподіваних локаціях, як то міські площі чи парки (звісно ж, у теплу пору року). В планах також розширити географію проведенням зустрічей ­– у різних куточках Закарпаття.

Заходи відбуватимуться раз або двічі на місяць у день або напередодні важливих державних, культурних, релігійних свят і таких дат, що запроваджені з метою звернення уваги громадськості на питання всебічного розвитку та захисту прав дитини.

Ще однією, суттєвою відмінністю оновленого проекту є те, що зараз організатори приходитимуть до дітей, як то кажуть, не з пустими руками, а даруватимуть колективам комплекти книг сучасних українських письменників – і це вельми цінний презент, адже з придбанням новинок і в школах, і в бібліотеках за сучасних обставин виникають труднощі, та й для батьків такі книги не завжди доступні – чи то через високу ціну, а чи в зв’язку з тим, що далеко не всі варті уваги видання потрапляють на закарпатські прилавки.

Крім книжок, на згадку про проект усім учасникам даруватимуть сувенір – закладку для читання з назвою проекту, фотографією гостя та книги, яку він читав дітям, а також – із зображенням символу проекту "Все Закарпаття читає дітям" – ведмедика з книгою. Виготовили символ студентки Коледжу мистецтв ім.А.Ерделі Закарпатського художнього інституту Соломія Ковальчук, Влада Мазур, Софія Ваць, Тамара Довганич і Тетяна Лях, котрі не так давно вже заявили про свій талант на всю країну, виготовивши оригінальний пластиліновий кліп на пісню "Колискова" популярного українського гурту Vivienne Mort. Нинішня робота молодих художниць у дизайнерському вирішенні видавця Олександри Гаркуші прикрашатиме і закладки, і афіші проекту.

Відродження проекту в області стало можливим завдяки управлінню культури ОДА, яке надаватиме заходам організаційну та фінансову підтримку в співпраці з представником Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва на Закарпатті – провідною українською дитячою письменницею Галиною Малик.

Отже, відкриття проекту "Все Закарпаття читає дітям" відбудеться 19 січня в залі академічного обласного театру ляльок. Участь у святі візьмуть організатори та перший гість проекту, а також – ужгородські школярі, на яких чекає знайомство з цікавою книгою, вистава від акторів "Бавки" та ще чимало сюрпризів.

Початок о 14.00.




Управління культури Закарпатської ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp