Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Терміново! Зміни щодо спрощеної системи оподаткування

18 січня 2016 р., 16:23

Важлива інформація від закарпатських податківців

З 1 січня 2016 року фізичні особи-підприємці, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування мають право бути платниками третьої групи при граничному обсязі доходу за рік від здійснення підприємницької діяльності, що не перевищує 5 млн. гривень.

Тобто, з 1 січня 2016 року суб’єкти господарювання-фізичні особи, обсяг доходу яких у 2015 році перевищив 5 млн. гривень, втратили право перебувати на спрощеній системі оподаткування, оскільки такі платники не відповідають вимогам, встановленим главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу XIV Податкового кодексу України щодо застосування спрощеної системи оподаткування.

Таким чином, вказана категорія фізичних осіб-підприємців з 1 січня 2016 року зобов’язана перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ. Заява щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування повинна бути подана з урахуванням норм п. 293.8 ст. 293 ПКУ не пізніше 20 січня 2016 року.

Також повідомляємо про зміну відсоткових ставок єдиного податку для платників третьої групи, які з 1 січня 2016 року встановлені у розмірі:

3% доходу – у разі сплати податку на додану вартість;

5% доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

При цьому фізичні особи-підприємці-платники єдиного податку третьої групи сплачують єдиний податок з доходів, отриманих протягом 2015 року, за ставками, що застосовувались до 1 січня 2016 року (2% доходу – у разі сплати податку на додану вартість, 4% доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку).

Звертаємо увагу, що у разі отримання у 2015 році доходу понад 20 млн грн, до суми перевищення застосовується ставка 15% (п. 293.8 ст. 293 ПКУ).

Довідково. Зазначені зміни внесені Законом України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році.

Відділ комунікацій Головного управління ДФС у Закарпатській області


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp