Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Виноградівець розводить на фермі буйволів (ВІДЕО)

19 січня 2016 р., 19:02

Чоловік розповідає про життя цих тварин.

В усій Україні з 40 - мільйонним населенням залишилося не більше дев’яносто буйволів, а маточного поголів’я ще менше – всього тридцять.

Перша буйволяча ферма вже другий діє на околиці міста під Чорною горою. У добротному утепленому приміщенні тут зараз зимує 25 карпатських буйволів, хоча ще три роки тому їх було всього чотири. Окрім сучасного хліва, для тварин створені спеціальні стійла для вигулу, є ванни для водопою, душова та навіть басейн для купання у теплу пору року. Окремо зберігаються тюки соломи, сіна, а також мішки з мукою – харчові запаси рогатих утриманців.

Нова буйволяча ферма - господарство Романа Фетька, одного з чотирьох диваків, які взялися відродити в Україні поголів’я буйволів.

Ще років тридцять тому на закарпатській Марморощині ці тварини були чи не в кожному другому дворі, особливо у таких селах як Стеблівка, Велятино, Кричево, Великий Бичків. Тримали їх і мої батьки, тому і я вирішив продовжити їхню справу, - розповів Голосу Карпат Роман Фетько. - Буйволи були не лише надійними помічниками індивідуальних господарів, але й постачали сім’ї молоком – надзвичайно корисним харчовим продуктом, - Голос Карпат.

Дуже прикро, але зараз в усій Україні на 40 мільйонів населення залишилося не більше дев’яносто буйволів, а маточного поголів’я ще менше – всього тридцять.

- Це катастрофа виду, - з болем у серці говорить фермер.- Найгірше, що високі чини в агросекторі як попереднього так і теперішнього уряду бачать місце буйвола лише в зоопарку, а не в дворогосподарстві українського селянина.

Тим часом у тій же сусідній Румунії і зараз є тисячі буйволів. Взагалі у Європі буйволяче молоко, завдяки особливому вітамінно-мінеральному складу та низькій калорійності, в останній час здобуло небувалу популярність. Тамтешніми гурманами високо цінуються елітні сорти сирів, йогурти, ряжанка, сметана та інші продукти з молока буйвола.

Така перспектива вабить і дає надію закарпатському фермеру, який разом із німецьким об’єднанням «Збереження Агро-біорізноманіття Карпатських гір» намагається відродити та розвивати цю культуру в нових умовах. За три роки стадо буйволів Романа Фетька на Виноградівщині збільшилося у вісім разів і далі продовжує зростати.

Доглядач стада Іван Данко каже, що буйволи неперебірливі в утриманні, їдять як сіно так і солому. Живуть ці екзотичні тварини до 35 років. А за добрий догляд і гарні умови віддячують господарю новим приплодом та смачним цілющим молоком, корисним як немовлятам так і довгожителям.






Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp