Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як Закарпаття дітям читає (ВІДЕО)

19 січня 2016 р., 20:00

Проект, який вже став традицією.

Оновлений соціокультурний проект «Все Закарпаття читає дітям» уже вдруге стартує в Ужгороді. Кілька років тому акцію на зразок «Європа читає дітям» запустили і в Україні з ініціативи Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва. На жаль, через ситуацію у державі проект призупинили. Але цьогоріч ініціатива популяризації книги та поширення ідеї раннього читання дітям, відновлена і на Закарпатті.

«Головна мета – показати дітям, що читати потрібно, читання робить людину успішною. Для цього ми запрошуватимемо у дитячі колективи міста і області людей, які чогось досягли у житті, які розкажуть дітям, яку роль у досягненні їхньої мети відіграла книга. У клас приходить відома людина – може бути співак, письменник, науковець, фізик, спортсмен, — будь-яка людина, яка чогось досягла у житті. Прийде – 20 хвилин почитає книжку дітям і скаже: прийдіть додому і попросіть батьків почитати книгу. Тоді я стану дорослим, успішним та розумним, як той, хто був у гостях у нашій школі», — каже Галина МАЛИК, українська дитяча письменниця

Відкриття проекту в залі академічного обласного театру ляльок зібрало школярів із понад 10 навчальних закладів Ужгорода. 11-річна Ліза сама захотіла відвідати захід. Адже полюбила книжку Олександра Гавроша «Різдвяний песик», яку першою і читали у рамках проекту.

«Я почала читати цю книжку – мені дуже сподобалося. Там були цікаві моменти. Спочатку було сумно, потім стало веселіше – почала сміятися», — розповідає Ліза ГАРКУША, школярка

Театрали «Бавки» залюбки долучилися до відновленого проекту. У їхньому репертуарі чимало творів авторства закарпатських письменників. Вони вважають, що привчати дітей до мистецтва читання потрібно змалку.

«Мы когда услышали о старте этой акции, сразу согласились участвовать. Нам было приятно, что стартует эта акция именно на сцене нашего театра. Наша позиция – и актеров, и режиссеров – в том, что дети должны читать, и читать должны много. Тем более, что в Закарпатье очень много интересных детских авторов», — говорить Наталія ОРЄШНІКОВА, головний режисер Закарпатського академічного обласного театру ляльок «Бавка»

Відродження проекту в області стало можливим завдяки управлінню культури ОДА. Пропагуватимуть читання дітям знані представники різних сфер громадського життя, та цього разу – не тільки закарпатці, а й гості з-за меж області. До того ж, приходитимуть до дітей не з пустими руками, а даруватимуть школам комплекти книг сучасних українських письменників.

«Ми не будемо обмежуватися лише закарпатцями. Будемо запрошувати і відомих дитячих авторів із України. Ми хочемо іти в школи, в садочки, сирітські будинки, ми хочемо залучити сюди чим більш широку аудиторію, категорію людей. Ми попросимо бібліотечні системи у селах та містах нашого краю теж долучитися до цього проекту і працювати активніше. «Закарпаття читає дітям» — це дуже актуально і необхідно», — пояснює Юрій ГЛЕБА, начальник управління культури Закарпатської ОДА

Крім книжок, школярам даруватимуть і сувенір – закладку із назвою проекту, фотографією гостя та книги, яку він читав дітям, а також – із зображенням символу проекту – ведмедика із книгою.

Ужіформ



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp