Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

До 70-річчя створення Закарпаття виготовили юнікальні марку та конверт (Фото)

22 січня 2016 р., 19:02

Цінні філателістичні трофеї

Сьогодні в Ужгороді представили оригінальну марку та художній конверт, виготовлені спеціально до 70-річчя створення Закарпатської області у складі Української держави, - повідомляє Управління культури Закарпатської ОДА.

Дизайн нової "поштової валюти", як іще називають подібну продукцію, розробив ужгородський філателіст Олександр Шевченко. Згідно з його задумом, марку прикрасило зображення головної адміністративної будівлі області, а на художньому конверті можна впізнати такі візитівки нашого краю, як Долина нарцисів, дерев’яна Шелестівська церква, Мукачівська ратуша та середмістя Ужгорода, а також – державний прапор на тлі мапи Закарпаття.

Наклад новинок 280 і 150 одиниць відповідно. Додатковий друк – не передбачається, а відтак, за словами голови Ужгородського клубу філателістів Миколи Дудника, ці конверти та марки вже варто вважати цінними філателістичними трофеями.

Урочисте погашення конверта й оригінальної марки спеціальним штемпелем виконали в.о. директора Закарпатської дирекції УДППЗ "Укрпошта" Віктор Войтко, заступник начальника управління культури Закарпатської ОДА Іван Канюка та голова Ужгородського клубу філателістів.

{g}

Також, із нагоди закриття святкової виставки окремих учасників нагородили подяками управління культури ОДА, а крім того – відзначили найкращі експонати бронзовими, срібними й золотими медалями. Найвищу нагороду – золото – одержали 13-річна ужгородка Анастасія Присич та гість із Києва Олександр Канівець. Останній представив одразу два експонати: колекцію "Розвиток пошти на теренах України" та колекцію "Останнім шляхом Кобзаря", до якої увійшли посмертна маска Тараса Шевченка і раритетні конверти, зібрані під час походу-реквієму (від Санкт-Петербурга до Канева) з нагоди 150-річчя від перепоховання Т.Шевченка (2011 р.).

Як розповів колекціонер, цей експонат побував ось уже в 55-ти населених пунктах нашої держави. Серед них і рахівське село Ясіня, куди виставка, мандруючи Івано-Франківщиною, принагідно завітала півроку тому. В Ужгороді ж посмертна маска Кобзаря – вперше і, на думку Олександра Канівця, знаково, що саме в ці святкові дні.

Побачити унікальний експонат охочі зможуть і в понеділок, 25 січня. Колекціонер люб’язно погодився презентувати маску в рамках відкриття виставки художніх творів учнів мистецьких шкіл області, що відбудеться о 15.00 у фойє будівлі облдержадміністрації.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp