Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатцям пропонують порахувати та підгодувати птахів

24 січня 2016 р., 11:03

Зверніть на них увагу

Підгодовувати птахів та порахувати їх — із цією пропозицією нещодавно звернулися до дітей та всіх охочих орнітологи та екологи України, і таким чином запропонували взяти участь у Великому зимовому обліку птахів (Christmas Bird Count). У цій світовій акції, яка традиційно відбувається у останні вихідні січня, Україна бере участь із 1998-го. Метою зимового обліку птахів є їхня підгодівля, ознайомлення з видовим різноманіттям, виховання в підростаючого покоління любові до природи.

Завдяки простоті проведення та незначним витратам часу, Великий зимовий облік знайшов широку підтримку серед дітей і дорослих, забезпечуючи щорічно необхідними даними про зимуючих в Україні птахів. З року в рік кількість учасників Великого зимового обліку птахів в Україні зростає, що допомагає одержати важливі дані про стан популяцій загальнопоширених видів птахів Європи.

Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА закликає приєднатися до Великого зимового обліку. Участь у ньому можуть взяти звичайні люди, які люблять спостерігати за птахами. Основна мета — порахувати види зимуючих птахів. Не варто відходити далеко від дому — за місто, тому що ціль — порахувати птахів, які залишилися зимувати біля людей. Можна провести облік навіть із вікна — тих, які прилітають на годівничку. На офіційному сайті Українського товариства охорони птахів є електронна анкета, яку можна заповнити та відіслати. Великий зимовий облік — не експрес-облік, який проводиться восени. Тому анкети можна надсилати протягом кількох тижнів — до березня. Дані не використовуються як наукові, вони, швидше, для того, щоб звернути увагу на птахів, навчитися розрізняти види, допомогти їм перезимувати.

Довідково. Великий зимовий облік є наймасовішим заходом для вивчення птахів у всьому світі. Його іноді називають Різдвяним. Традиція обліковувати птахів народилася в 1900 році у США, коли редактор орнітологічного журналу Bird-Lore Френк Чепмен запропонував новий спосіб Різдвяного полювання – з біноклем в руках замість зброї. За його закликом 26 осіб вперше провели цей день разом з пташками, спостерігаючи за ними та вивчаючи їх, радіючи їхньому польоту та свободі. З цього часу обліковування птахів у Різдвяні дні поширилося на теренах США, Канади, Латинської Америки, Карибських та деяких Тихоокеанських островів, а відтак – і України.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp