Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Відомий митець подарував картину резиденції єпископів Мукачівської греко-католицької єпархії (Фото)

26 січня 2016 р., 18:14

У свій час полотно подарували Папі Римському Івану Павлу ІІ

Картину "Пресвята трійця" художник Віталій Либа сьогодні, 26 січня, урочисто передав резиденції єпископів Мукачівської греко-католицької єпархії в Ужгороді.

{g}

Картина має надзвичайну історію: у 2001 році митець експонував свій твір із такою назвою у Словаччині і полотно обрали для подарунку в 2002 році від президента Словаччини Рудольфа Шустера Папі Римському Івану Павлу ІІ. Тоді ж митця попросили зробити ще кілька авторських оригінальних копій. Одну з них придбав відомий бізнесмен, а інша багато років зберігалася у художника і зараз він вирішив передати її єпархії, - повідомляє Ужгородська міська рада.

Віталій Либа відзначив, що хоч сам відносить себе до православних, дуже хотів, щоб у його рідному Ужгороді зберігався такий же твір, який прикрашає колекцію Ватикану.
Єпископ Мілан Шашік щиро подякував автору, який, як і для передачі в Рим, надав свій твір безкорисливо, і зазначив, що картина залишиться в резиденції та увійде до колекції, що створюється в єпархії у наші дні. Владика нагадав: те, що було зібрано до 1949 року, пропало, дещо зберігається у музейних фондах, тому важливо зберегти те, що у сучасному світі люди викладають на полотно своїм серцем.

Присутній на урочистостях міський голова Ужгорода Богдан Андріїв відзначив, що мине час, зміняться покоління, а мистецький твір, духовно поєднаний з тим, що зберігається у Ватикані, буде радувати людей.

До речі, картину Віталія Либи "Христос і хмарочоси", створену через тиждень після вибуху торговельного центру в Нью-Йорку 11 вересня 2001 року, придбала одна з політичних партій Словаччини і на знак поваги та співчуття подарувала американському президенту Бушу. Крім сакральних полотен, у величезному доробку митця, який знають по всьому світу, чимало і робіт в інших жанрах.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp