Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Перечині та Тячеві спекулюють з цінами на ліки?

8 травня 2014 р., 10:40

Наразі найбільші ціни на ліки саме у вказаних містах.

У середу, 7 травня, під головуванням першого заступника голови Закарпатської ОДА Андрія Сербайла відбулася робоча нарада з питань формування цін на лікарські засоби в краї. Участь у нараді також взяли представники Держслужби з лікарських засобів у Закарпатській області, управління охорони здоров’я ОДА, сектору Держінспекції з контролю за цінами, територіального відділення Антимонопольного комітету та підприємці фармацевтичних закладів. 

Загальновідомо, що цінова ситуація на ринку ліків упродовж останніх 3- 4 місяців викликає чимало нарікань від населення. Адже вартість медпрепаратів стрімко пішла вгору. Тож, про причини зростання цін та можливі чинники стабілізації цих процесів говорили вчора на нараді в облдержадміністрації. 

Під час наради Андрій Андрійович зазначив, що нині ціни на ліки, особливо імпортного виробника, в аптеках області зросли від 30 до 80%, а на деякі препарати аж на 200%. Акцентувалося, що у зв’язку з девальвацією гривні, ціна ліків значно зросла, але є чітко зазначена рентабельність – на вітчизняні ліки 10%, на закордонні 15%. 

Чиновник звернувся до присутніх з актуальним питанням: чому ціни на одні й ті ж самі медпрепарати різняться як у районах, так і в обласному центрі? Так, до прикладу, за даними моніторингу, найвища вартість ліків зафіксована чомусь лише у смт. Перечин та Тячівському районі. Оскільки департамент охорони здоров’я ОДА не має повноважень здійснювати контроль за цінами на ліки, Андрій Сербайло доручив сектору Держінспекції з контролю за цінами здійснити перевірки аптек цих районів. 

Присутні фахівці зазначали, що основні причини росту роздрібних цін на ліки в аптеках є ріст оптових закупівельних цін та збільшення грошового розміру торговельної надбавки. Також з 1 квітня 2014 року введено сплату ПДВ з операцій з постачання лікарських засобів. Дане запровадження норми щодо сплати ПДВ також є чинником, який призводить до зростання рівня роздрібних цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення, - констатували фахівці. 

Що стосується вітчизняних медпрепаратів, то вони ростуть у ціні через збільшення вартості імпортної сировини, яка використовується у виробництві, та паливно-мастильних матеріалів. Начальник Державної служби з лікарських засобів у Закарпатській області Петро Яцук поінформував присутніх: «оцінюючи фармацевтичний ринок на території краю, ми бачимо здебільшого роздрібну мережу аптечних закладів. Так, на території Закарпаття здійснюється діяльність з оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами 372 суб’єктами господарювання, із яких 348 – приватної власності, 9 – колективної власності, 15 – комунальної власності». За словами чиновника, роздрібною торгівлею лікарськими засобами займаються – 541 аптека та 113 – аптечних пунктів, з яких в містах провадять господарську діяльність - 303 аптеки та аптечні пункти, в селищах міського типу – 34, в селах – 319. Виготовленням лікарських засобів в умовах аптеки на території області займаються лише 5 аптек. Оптову торгівлю здійснюють 2 аптечних склади. Аптечні заклади в середньому обслуговують 1921 жителя краю. На жаль, на сьогодні промислове виробництво лікарських засобів та їх розмитнення на території області не здійснюється. 

Завідувач сектору у Закарпатській області Державної інспекції України з контролю за цінами Михайло Лабич наголосив, що виправити цінову ситуацію на ліки можна лише на загальнодержавному рівні, оптимізувавши ринок. Базова ціна на ліки та медпрепарати формується ще за межами України, і подекуди їх вартість необґрунтовано висока через наявність посередників. 

Органи виконавчої влади на місцях та органи місцевого самоврядування не мають дієвих важелів впливу, які б дозволили вплинути на зниження ціни ліків в аптеках, оскільки регулювання цін на лікарські засоби та визначення факторів які впливають на ціни, зокрема встановлення податків, мит та таке інше здійснюється виключно Кабміном та Парламентом України. 

Насамкінець Андрій Сербайло зауважив, що мета наради – віднайти всі можливості допомогти людям, в першу чергу пенсіонерам та малозабезпеченим верствам населення, аби вони могли дозволити собі спокійно купувати ліки. Для цього потрібно віднайти резерви для покращення цінової ситуації на ринку лікарських засобів, задіяти всі економічні та організаційні важелі, аби вплинути на зниження цін у фармацевтичних закладах області. 

Також він доручив підготували лист до Уряду, зазначити всі проблемні питання, які потребують змін на законодавчому рівні, включити всі зауваження та пропозиції, які прозвучали на вчорашній нараді. 
Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp