Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатця жорстоко побили силовики, а він знову йде у бій

4 березня 2014 р., 17:17

«Час Закарпаття» відшукав краянина, який ледь не помер від побиття силовиками на Майдані.

Донедавна 45-річний Віктор з Міжгірщини працював вантажником на одному з місцевих ринків. Коли в листопаді ще минулого року молодь вийшла на Майдан за євроінтеграцію –  Віктор Оленич спостерігав те по телевізору. Але вже спокійно дивитися не зміг, коли тих дітей побили і продовжували добивати. Подумав – діти не можуть самі боротися проти диктатора. Твердо вирішив їхати до Києва. Своїх дітей, хоч ті й просилися, до столиці не відпустив. Каже – 15-річний син і 16-річна донька мають навчатися, закінчити школу. 

Із Віктором нам вдалося поспілкуватися телефоном. Зараз він перебуває в одній зі столичних лікарень. Розповідає, що вже добре почувається і якщо інформація про виведення військ російських військ не підтвердиться – поїде до Криму. 

Віктор приїхав на Майдан 19 грудня. Відтоді і лишився в Києві.

- Я у 7й бойовій сотні швидкого реагування. Тож якщо що, наш загін піднімають першим. Я був у сутичках із беркутом на Грушевського, був коли палили автобуси, коли нищили барикади і так далі. Одне жалію, що не встиг побувати на Інститутській, на якій полягла Небесна сотня. 

Розпитуємо про події 18 лютого, під час кривавого розгону мітингувальників бійцями "Беркута", ВВ.
- Ми прийшли до Верховної Ради, стали живим щитом між міліцією і сотнями. Потім одержали наказ відтіснити силовиків на певну відстань. Коли відтіснили, одержали наказ повернутися на вихідне положення. У той час проводилися переговори по наших вимогах. Потім почулися вибухи на Майдані і левова частка сотень пішло на захист Майдану на Грушевського, словом, до Майдану. Коли «Беркут» і силовики побачили, що нас мало лишилося, почали натиск. Почали оточувати нас кільцем. Хто зміг, хто був трохи далі, той зміг відійти і врятуватися. Інших оточили і їм було непереливки. 

Віктор так само опинився в середині. Більше ніж півгодини опирався силовикам. 

- Найбільше мені дісталося від бійців у чорній формі, це були працівники внутрішніх військ. «Беркут» був на задньому фоні. Як оточили, більше півгодини мене намагалися збити з ніг. Я відмахувався дубинкою як тільки міг, аж потім почув різкий біль в очах – мені в лице приснули газовим балончиком. Я впав на коліна і отримав потужний удар в спину. Мене почали топтати ногами топтати добивати дубинками. Добре, встиг скрутитися калачиком. І закрити голову руками. Бачили б Ви мою спину, вона була повністю синя. Я не міг звестися на ноги, до автозаку мене тягнули. Вслід мені кричали «беркутівці»: «Что, хохол, Слава Украине?! Сейчас мы сделаем тебе Славу Украине, хохол зас….й», «Сейчас мы тебя передадим нашим ребятам, которые пострадали от ваших рук, они тебе еще добавят». І так мене затягнули в автозак і кинули як поліно. Я так пролежав хвилин з 15. Потім до машини підійшли депутати і запитали чи є хто в автозаку. Нас  було вже шестеро там. Напевне, не встигли наповнити, щоб усіх вивезти. Хто зміг вийти – вийшов своїми ногами, а хто ні, того виносили. Мене вже винесли на ношах і транспортували до лікарні. 

Закарпатця доправили  до Київської міської клінічної лікарні №3 (м.Київ, Деснянський р-н, вул. Братиславська,3).  Виявилося – у чоловіка три зламаних ребра і двосторонній розрив легень. Відлік йшов на хвилини. 

- Мене роздягали на ходу, щоб зробити рентген. Одяг весь був у крові, почалася кровотеча і почали відмовляти легені. З рентгену мене одразу поклали на операційний стіл і прооперували. Я був вдячний медикам, що врятували моє життя і хотів якнайшвидше повернутися до тих, хто на Майдані. 

Через два дні – на Інституцькій снайпери вбивали людей, а Віктору провели іще одну операцію. Опритомнівши, він першим ділом спробував звільнити ліжко важкопораненим.

- 20го лютого вже кулі пішли. Я як побачив як привозять хлопців з вогнепальним, я вже сам попросився на виписку. Казав, що я на Майдані швидше оклигаю ніж тут, у лікарні. Лікар мене переконував, що Майдан мені категорично заборонений Куди, каже, на Майдан. Ти знаєш, що тобі ще треба лікуватися, у тебе двосторонній розрив легень і зламані три ребра. Я почав наполягати, три дні ходив за лікарем, просив, щоб мене виписав. Я переконував його, що нормально почуваюся, можу ходити і сильного болю вже нема. Мовляв, чого я тут буду займати ліжко, хай краще покладуть того, хто не може пересуватися, з вогнепальним пораненням, після реанімації. Є ті, які потребують більше допомоги, а я вже на Майдані розходжуся потихеньку. Лікар сказав, що мені треба ще тиждень-два полежати, щоб рани позагоювалися і шви не розійшлися. Тоді я написав розписку, що не піду на Майдан, а поїду додому для подальшого лікування. 

Та за два місяці домом для закарпатця став Майдан. І незважаючи на розписку, Віктор першим ділом попрямував на площу, до друзів і однодумців.

- Наші хлопці із сотні дуже здивувалися побачивши мене живим. Почали розпитувати як вийшов з того живим. Я їм відповідав, що не народився ще такий «беркутівець», який міг ти мене вбити. Краще я їх буду убивати, аніж вони мене. Одне жалію, що не встиг побувати на Інститутській.

Але на Майдані чоловік пробув недовго. Пригадує, на третій день йому знову стало погано. 

- Схопило підшлункову, напевне, почали даватися взнаки ті гази, що я надихався. Побратими побачили, що мені зле. Ми пішли до медиків майдану. Думав, дадуть знеболювальне чи вколють антибіотики та й відпустять. А вони мене послухали, побачили рани і одразу викликали швидку бригаду. І от мене знову запроторили на стаціонар. Кажуть, зо тиждень треба полежати. Тут я постійно стежу за новинами. Як почув, що Путін ввів війська та почав захоплювати наші частини в Криму, після виписки хотів збиратися на Крим. Але вже була інформація, що війська завертають назад. Ніби вже стає спокійно. Я уже старий боєць і свою діяльність за неньку Україну почав ще з 1989го року і був у таких сутичках вже неодноразово, і під кулями був, і під гранатами. Тож як виписуюсь з лікарні – одразу на Майдан або на Крим. 

Перед Вашим дзвінком мені дзвонила донька Таміла. Переживає, щоб я нікуди не їхав, а сама проситься на Майдан. Каже, що написала вірша про події на Майдані, присвятила його мені і всім тим, хто був на площі. Зараз іще одного пише про хлопців, які віддали свої життя за Україну. Проситься до Києва, щоб мати більше інформації. Я їй заборонив. Сказав, що все сам розкажу та й в Інтернеті може почитати. Добре, що діти слухняні, - зітхає з полегшенням Віктор Оленич. 

А ось той самий вірш Таміли Оленич, який донька присвятила героїчному батьку і всім активістам Євромайдану. 

Людина – гордо звучить, чи не правда?

Та людина – це не звання й не посада.

За людяність грошей не отримаєш, нічого не купиш

Та чисту совість і повагу неодмінно здобудеш.


Не кожен в спромозі в собі людяність зберегти,

Ризикуючи своїм життям, побратиму допомогти,

На благо українців, свого любого народу,

Боротися до останнього, молячись Богу.



Стояти під прицілом у Беркута з нічим у руках,

З кров’ю на обличчі та сльозами в очах.

Та з вірою в серці про щасливе майбутнє

Безстрашно, мужньо та могутньо.



Українці – це сила, яка була і завжди буде,

Це Герої, про яких ніхто й ніколи не забуде.

Це гордість наша, з щирим серцем та душею,

Любий мій народе! Майбутнє наше за тобою!



Нажаль, той час вже за горами,

Коли в Україні мир та злагода панували.

Коли людське життя справді цінувалось,

Злочинство справедливо без винятків каралось.



Влада забуває, що всі ми люди на Землі

Ніяк не володарі та не судді.

Не вам вирішувати коли й кому помирати,

Не ви життя давали, і не вам його забирати.



І перед тим як людей вбивати, не варто забувати,

Що перед Богом всім ще нам стояти

І там за свої вчинки кожен відповість,

За ненависть до свого народу та злість.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp