Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

60 тисяч туристів відвідали "Синевир" минулого року

5 лютого 2016 р., 12:10

Микола Дербак взяв участь у нараді Міністерства

3 лютого у Міністерстві екології та природних ресурсів України відбулася нарада на тему «Удосконалення управління установами природно-заповідного фонду, підвищення їх ролі у збереженні біорізноманіття та економічному розвитку регіонів, налагодження співпраці з місцевими органами влади, обміну досвідом у цій сфері». У нараді, що пройшла під головуванням заступника міністра Світлани Коломієць, взяли участь директор Департаменту заповідної справи Ігор Іваненко, керівники обласних департаментів екології та природних ресурсів і національних парків.

Обговорювалися питання щодо розроблення та впровадження наукових рекомендацій стосовно збереження та відновлення природних комплексів та об’єктів, особливостей діяльності служби державної охорони в установах природно-заповідного фонду, організації еколого-освітньої діяльності щодо співпраці з місцевими громадами, посилення ролі департаментів екології та природних ресурсів обласних державних адміністрацій в організації та розвитку установ природно-заповдного фонду тощо.

З доповіддю «Створення умов для рекреаційної діяльності із залученням місцевого бізнесу» на нараді виступив директор НПП «Синевир» Микола Дербак. Він, зокрема, зазначив: «Гармонізація стосунків природно-заповідної установи і місцевих громад – один з пріоритетів нашої діяльності. Співробітництво, налагоджене роками, продовжується у різних напрямках.

Національний парк допомагає сільським радам у ремонті доріг, мостів, сприяє з очисткою доріг у зимовий період, забезпечує населення деревиною та дровами, оскільки в регіоні відсутнє газопостачання, а також села віддалені від лісгоспів. Виділяється деревина для ремонту житлових та господарських будівель,що потерпіли від пожеж за пільговими цінами. Парк сприяє у проведенні масових заходів, надає автотранспорт тощо. У своїй роботі дотримуємося принципу - парк для народу, а не проти людей».

За словами Миколи Дербака, порозуміння із місцевими громадами дали можливість розширити межі НПП «Синевир» у 2011 році на 2304, 0 га завдяки приєднання земель Вільшанського лісництва ДП «Хустське ЛДГ». Починаючи з 2014 року при фінансовій підтримці Франкфуртського зоологічного товариства та координації Товариства охорони птахів України розпочався виконувати проект в НПП «Синевир» по розширенню його території під назвою «Збереження Карпатських пралісів». У плані приєднання 575 га букових пралісів, що зростають на горі Кам’янка, і які зараз у постійному користуванні Міжгірського держлісгоспу.

Інтерес туристів до Національного природного парку «Синевир» спонукає установу дбати про розвиток рекреації, яка є пріоритетом у цьому регіоні. З цього приводу Микола Дербак акцентував увагу на наступному: «У рекреаційних зонах парку створено мережу альтанок для туристів, яка охоплює близько ста таких малих архітектурних форм. Зроблені оглядові майданчики та перехідні містки на озерах Синевир та Озірце, болоті Глуханя, облаштовані місця відпочинку. На території національного парку розроблені і успішно функціонують 3 екологічні стежки, 2 науково-пізнавальні стежки, 6 туристичних маршрутів, якими активно користуються не лише туристи, що відпочивають у мотелях парку, але й на місцевих приватних туристичних базах.

Відкриття у грудні 2011 року Центру реабілітації бурих ведмедів ще більше посилило інтерес рекреантів до відпочинку на території парку. Зараз тут уже 18 тварин.

НПП «Синевир» бере участь у міжнародному проекті «Дерев’яна архітектура в культурному ландшафті: виклики сучасності», який має за мету не лише попередити деградацію цінних культурних ландшафтів, але й через збереження традиційної сільської архітектури залучати більше туристів. Наприклад, у нашому регіоні є окремі гірські поселення, де добре збереглася традиційна житлова архітектура, і де місцеві жителі ведуть традиційне господарство. Такі осередки – наче живі музеї просто неба. Вони цікаві туристам і ми всіляко підтримуємо жителів таких поселень.

Об’єктом уваги відвідувачів також стають давні дерев’яні церкви – пам’ятки архітектури місцевої етнічної групи бойків. НПП «Синевир» тісно взаємодіє з місцевими релігійними громадами, зокрема з питань культурної та еколого-освітньої діяльності. Парк також сприяє громадам деревиною при спорудженні нових культових споруд.

Тісно співпрацюємо з комплектом приватних музеїв у селі Колочава, серед яких скансен «Старе село», задля удосконалення та розширення рекреаційних послуг у регіоні.

Важливою є інформаційна робота, щоб донести до туристів необхідні відомості про туристичні можливості регіону. Таку роботу ми здійснюємо через офіційний сайт НПП «Синевир», а також через сторінки парку у соціальних мережах, видаємо рекламні буклети, газету «Синій Вир», щорічно у пресі публікуються понад сто статей, авторами яких є працівники парку.

Спільно з місцевим туристичним бізнесом беремо участь у різних виставках туристичної тематики, таких як Міжнародна виставка «Тур’євроцентр-Закарпаття»,Львівський міжнародний форум індустрії туризму та гостинності.

Розвитку рекреації в регіоні сприяють фестивалі, що проводяться в нашому регіоні, а це: «На Синевир трембіти кличуть», «Рекітське сузір’я», «Колочавське відлуння Тереблянської долини», Фестиваль ріплянки, дні села Колочава тощо».

Директор НПП «Синевир» також інформував учасників наради про надходження від туристичної галузі: «У 2015 році територію НПП «Синевир» відвідало 60 тис. осіб. Надходження від рекреації склали 874,2 тис. грн. Рекреаційні об’єкти НПП «Синевир», за відвідування яких встановлено плату, для місцевих жителів доступні на безкоштовній основі».

Отже, збільшення кількості відвідувачів НПП «Синевир» тягне за собою і збільшення частки зайнятості місцевих жителів у туризмі та збільшення доходів місцевого бізнесу від туризму. Зараз у регіоні діє близько ста садиб, які приймають туристів на умовах зеленого туризму. При взаємодії з місцевими жителями розвивається кінний туризм протягом цілого року.

Місцеві жителі також мають змогу вільно продавати виготовлену сільськогосподарську продукцію біля туристичних об’єктів, надавати послуги з проживання, екскурсійного обслуговування рекреантів тощо. З підприємцями НПП «Синевир» укладає угоди про надання в оренду місць для торгівлі на пільгових умовах. Таким чином, для прикладу, завдяки розвитку туризму у с. Синевирська Поляна додатково створено 121 робоче місце, що для гірського села, де високий рівень безробіття, є вагомим показником.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp