Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатський митець "виставився" з нагоди ювілею (ФОТО)

6 лютого 2016 р., 12:43

Володимиру Микиті - 85!

В обласному художньому музеї ім.Й.Бокшая відбулось урочисте відкриття експозиції, присвяченої 85-річчю від дня народження живого класика закарпатського малярства – Володимира Микити.

Митець представив близько 80-ти полотен, левова частка з яких – із власного зібрання й частина – з фондів музею. Це різностильові та різножанрові роботи, написані майстром за останнє десятиріччя, але є і більш ранні, як то прославлене "Ягнятко". В центрі ж експозиції – портрети вчителів – Адальберта Ерделі та Йосипа Бокшая.

Як наголосив у виступі президент Академії мистецтв України Андрій Чебикін, художникові пощастило потрапити під потужний мистецький уплив корифеїв, однак і це пішло б на марно, якби не помножилось на власні хист та світогляд. Володимир Микита не просто всотав закарпатську школу живопису, а й віднайшов у ній власне звучання.

В свою чергу, ректор Закарпатського художнього інституту Іван Небесник відзначив внесок митця у відродження художньої освіти у краї. Каже, в радянські часи закарпатська автентика в образотворчості була майже знівельована, але Володимиру Микиті вдалось увічнити колоритні образи і картини з народного життя. Нині це не лише цікавий об'єкт для споглядання, а й цінний матеріал для вивчення. Крім того, Володимир Микита і особисто долучався до естетичного виховання молоді, викладаючи в Ужгородському коледжі мистецтв ім.А.Ерделі.

На подію завітали численні друзі, шанувальники, представники творчої і наукової інтелігенції, духовенство, керівники краю та дипломати. Звучали і стримано офіційні вітання, і гучні музичні, і по-цімборськи дотепні, "винуватця" буквально засипали квітами.

Цікаво, що цей ювілей митця, порівняно з попередніми, видався не таким рясним на всілякі відзнаки та нагороди. Як зазначалось, не тому, що не заслужив, а якраз навпаки – бо одержав уже чи не всі найвищі докази визнання. Володимир Микита – народний художник України, академік Академії мистецтв України, лауреат низки премій, зокрема, Шевченківської, а кількість різночинних грамот та подяк, як сам жартує, заважить на декілька кілограмів.

Серед інших є і не мистецькі звання – приміром, "Почесний громадянин Ужгорода". А втім, митця без перебільшення можна назвати душею цього міста. Його атмосферні розповіді, "смачна" говірка, вигляд і навіть шкідлива, але така характерна (наголос на другому складі) звичка курити піпу – занурюють усіх, хто поряд, у якесь незбагненне, романтичне позачасся Ужгорода.

Виставка триватиме до 24 лютого.

{g}











Управління культури Закарпатської ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp