Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Депутати Мукачівської міськради - проти надання Донбасу особливого статусу

11 лютого 2016 р., 10:58

Подібних змін у Конститиуції України та устрої країни немає бути

Сьогодні депутати Мукачівської міськради прийняли звернення до Президента України, Верховної Ради щодо відкликання змін до Конституції України, що прийняті в першому читанні та неприпустимості внесення змін до Конституції України про особливий статус Донецької та Луганської областей.
Депутати вважають неприпустимим прийняття будь-яких змін до Конституції України щодо надання особливого статусу Донецькій та Луганській областям, а також змін до Конституції, які обмежують права місцевого самоврядування та спотворюють ідею децентралізації влади в державі, - повідомляє Мукачівська міськрада.

«Депутати Мукачівської міської ради серйозно занепокоєні тим, що у проекті змін до Конституції, які прийняті в першому читанні, закладені механізми, які спотворюють ідею децентралізації та зводять нанівець позитивні процеси, які здійснювались останній час. Зокрема, повноваження префекта зупиняти дію актів органів місцевого самоврядування створюють суттєві корупційні ризики та роблять місцеве самоврядування повністю підконтрольним префектам. Ще більше застережень викликає право Президента зупиняти “повноваження голови громади, складу ради громади, районної та обласної ради”, яке може застосовуватись на невизначений строк і не обмежену кількість разів. Ця норма призведе до прямої залежності органів місцевого самоврядування від президентської вертикалі. Також велике занепокоєння викликає інститут “тимчасового державного уповноваженого”, який у разі зупинення Президентом повноважень ради чи голови буде одноосібно керувати усіма виконавчими органами місцевого самоврядування.

Крім того, останнім часом, як у Верховній Раді України, так і на рівні вищого керівництва держави, все частіше лунають пропозиції щодо нагальної необхідності надання особливого статусу Донецькій та Луганській областям та внесення відповідних змін до Конституції України.

Ми, депутати Мукачівської міської ради, категорично та однозначно висловлюємося за збереження соборності, територіальної цілісності та суверенітету нашої країни та виступаємо проти будь-яких спроб, як ззовні, так і всередині держави, які спрямовані на руйнацію цих визначальних засад для існування будь-якої країни. Надання особливого статусу Донецькій та Луганській областям, в той час, коли там ведуться бойові дії проросійськими силами проти української держави, коли не вирішено питання контролю України над кордоном із Російською Федерацією, лише сприятиме легалізації агресивних та антиукраїнських дій, як з боку Росії, так і місцевих сепаратистів.

Ми, міські депутати, закликаємо Президента України, депутатів Верховної Ради, заради захисту інтересів України та майбутнього нашої держави ухвалити історичне рішення - у жодному разі не голосувати за зміни до Конституції України, які стосуються особливого статусу Донбасу, під яким приводом і ким вони б не подавались, та не допустити легалізацію влади терористичних угрупувань в цьому регіоні, а також припинити запланований експеримент над органами місцевого самоврядування України та відкликати зміни до Конституції України, що прийняті в першому читанні. Вважаємо, що центральні органи влади та місцеве самоврядування в цей складний та відповідальний для України час повинні все робити для того, щоб зберегти територіальну цілісність держави та захистити її суверенітет і провести реальну конституційну реформу з децентралізації влади», - йдеться у тексті звернення.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp