Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Хусті живуть діти з іменами героїв турецьких серіалів

13 лютого 2016 р., 17:01

Екзотичні імена в районі - не така і рідкість

Низький рівень життя, суцільне безгрошів’я, подорожчання комунальних платежів та медичних послуг, на жаль, впливають і на міцність стосунків між краянами, і на демографічну ситуацію. Усе більше молоді вдається до вільних стосунків, а одружені все частіше звертаються до суду для розірвання шлюбу. У той же час показники народжуваності і смертності майже одинакові…

Кожна третя родина на Хустщині розпадається


Сьогодні найрозповсюдженою «офіційною» причиною розлучень є фраза «не зійшлися характерами». Справді двоє різних людей часто не можуть знаходитись довго під однією стріхою… Пристрасть, яка є між подружжям перші кілька місяців спільного життя швидко «гасне», а сімейний корабель розбивається об підводні рифи буденності і постійних стресів.

- Якщо протягом 2014 року Хустським РАЦСом було укладено 985 шлюбів, то у 2015 вузами Гіменея поєднали долі 962 краян (296 – із Хуста і 666 – із району). Розлучилося ж торік 312 краян (проти 309 позаторік), – каже начальник відділу РАЦСу Хустського райвідділу юстиції Оксана Росоха.

Теоретично виходить, що кожна третя пара на Хустщині розпадається. У той же час у нас почастішали випадки повторних шлюбів. Чимало наших земляків одружуються і вдруге, і втретє, і вчетверте, і навіть вп’яте. У минулому році також нерідко вступали в шлюб і ті, кому далеко за 60. Зокрема, найстаршою парою стали 75-річний і 65-річна місцеві мешканці, наймолодшою ж нареченою була 16-річна хустянка.

Крім українських партнерів, нерідко мешканці краю обирають собі у якості супутників життя громадян Чехії, Словаччини, Угорщини, Італії, Іспанії, Польщі, Молдови, Росії, Німеччини, США. Траплялись навіть випадки, коли хустянки одружувалися з китайцями та японцями.

Знову в моді імена дійових осіб із турецьких серіалів

Як не прикро, та демографічна ситуація на Хустщині не дуже тішить великим приростом населення. Торік у нас народилося 1684 немовлят (426 – у родинах хустян і 1258 – у сім’ях мешканців району). Це хоч і більше, ніж у 2014 році, коли на світ з’явився 1481 малюк, але менше, ніж у 2013, коли наш край «збагатилося» на 1886 дітей. У той же час смертність за минулий рік мало чим відрізнялася від народжуваності і склала 1540 осіб (374 – Хуст, 1166 – район).

- Наймолодшою мамою у 2015 році стала 14-річна мешканка міста, до речі, як і позаторік. Утім дітородний вік протягом останнього часу «постарішав». Якщо у 2014 році найстаршою мамою була 43-річна краянка, то в минулому році народжувало чимало 45-46-річних жінок, – розповідає пані Оксана. До слова, побільшало в нас і багатодітних родин. Серед сімейних пар, що реєстрували новонароджених у 2015 році була сім’я, де з’явилась на світ дев’ята дитина.

Щодо імен, то зі слів очільниці РАЦСу, найпопулярнішими торік були Олександр, Марк, Данило, Іван, Василь, Максим, Михайло, Юрій, Анна, Марія, Соломія, Софія, Вероніка та Анастасія. Однак мешканці Хустщини часто вибирали для дітей і доволі екзотичні ймення, зокрема, Султана, Роксолана, Сулейманг, Міхрімах, Дженіфер, Онобелло, Джульєтта, Марат та інші.

У той же час протягом останнього часу з’явилась доволі цікава тенденція змінювати імена. Причини для цього у кожного свої. Та якщо впродовж 2010 року такою послугою скористалися всього 37 мешканців Хустщини, у 2011 році – 46, у 2012 – 64, 2013 – 89, то у 2014 – вже 180, а у минулому році – 110 осіб.

Марина АЛДОН, Медіахуст




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp