Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

За вирішення проблем дитячого аутизму беруться дорослі

18 лютого 2016 р., 11:42

Рівіс каже, що, аби допомогти хворим закарпатцям, треба затвердити спеціальну програму.

Голова облради Михайло Рівіс впевнений, що обласні обранці допоможуть маленьким закарпатцям з розладами аутистичного спектра (РАС). Треба тільки затвердити спеціальну програму на рівні краю.

Департамент освіти і науки ОДА пропонує до розгляду обласну цільову програму «Психолого-педагогічний та медико-соціальний супровід дітей і дорослих із розладами аутистичного спектра на 2016—2020 роки»,- пише газета "Новини Закарпаття".

В Україні ця проблема на сьогодні не знайшла чіткого визначення та шляхів вирішення, оскільки система медичної та психолого-педагогічної діагностики є наразі недосконалою. Майже відсутня практика соціально-психологічної підтримки та супроводу сімей, у яких виховуються діти із РАС, та вона не відповідає світовим стандартам. Всесвітня статистика показує, що кожна 88-ма дитина має розлади аутистичного спектра, або одна дитина на 52 хлопчики та 250 дівчаток. В Україні статистика, мабуть, така ж, просто її дуже важко продемонструвати. Наразі вітчизняна діагностика та виявлення дітей з РАС проходить в 5–6-річному віці, і нерідко таким дітям ставлять діагнози шизофренія або розумова відсталість. Спеціальні програми та діагностичні стандарти існують в Україні, але використовуються виключно в приватних закладах.

Мета пропонованої програми полягає в реалізації державної політики у сфері психолого-педагогічного та медико-соціального супроводу дітей та дорослих із розладами аутистичного спектра; підтримці громадських і благодійних організацій; фінансуванні заходів, пов’язаних з роботою в цьому напрямі на теренах краю.
На переконання розробників програми, її реалізація дасть змогу покращити рівень обізнаності населення краю стосовно питання РАС та обізнаності спеціалістів різних спеціальностей; здійснити заходи ранньої діагностики та організацію супроводу дітей, батьків та дорослих; створити інклюзивний ресурсний центр та медико-соціальний супровід дітей із розладами аутистичного спектра.

Фінансування програми здійснюватиметься за рахунок коштів обласного та інших місцевих бюджетів, а також за рахунок інших джерел, не заборонених чинним законодавством. Прогнозовані обсяги фінансових ресурсів для її реалізації – 5446 тис. грн. Організаційне забезпечення і контроль за її виконанням здійснюватимуть департаменти ОДА: освіти і науки; охорони здоров’я; соціального захисту населення, інформує прес-служба облради.

— Гармонійне життя таких діток залежить багато в чому від суспільства, яке повинно не тільки тепло прийняти їх, вибудувати родинні стосунки з ними, а й допомогти їм розвиватися і соціалізуватися, — зазначив голова облради Михайло Рівіс. – Я впевнений, що така програма потрібна, і її підтримають депутати облради беззаперечно.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp