Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

До уваги "спеціальних" користувачів води

25 лютого 2016 р., 12:20

Хто є платником рентної плати?

Відповідно до п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями платниками рентної плати за спеціальне використання води є водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи-підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Пунктом 255.2 ст. 255 Кодексу визначено, що не є платниками рентної плати водокористувачі, які використовують воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок), у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та платників єдиного податку.

Для цілей ст. 255 Кодексу під терміном «санітарно-гігієнічні потреби» слід розуміти використання води в душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані.

Слід зазначити, що згідно із п.п. 5 п. 297.1 ст. 297 Кодексу платники єдиного податку четвертої групи звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з рентної плати.

Якщо водокористувачі, які повністю утримуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, використовують обсяги води для господарської діяльності, направленої на отримання доходу в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, рентна плата обчислюється на загальних підставах з усього обсягу використаної води з урахуванням обсягу втрат води в їх системах постачання (п.п. 255.11.12 п. 255.11 ст. 255 Кодексу).

Платник рентної плати до закінчення визначеного розд. II Кодексу граничного строку подання податкових декларацій за податковий (звітний) період, визначений ст. 257 Кодексу, подає до відповідного контролюючого органу за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46, податкову декларацію (п.п. 257.3.4 п. 257.3 ст. 257 Кодексу).

Разом з цим, з урахуванням норм п. 49.2 ст. 49 Кодексу, наявність дозволу на спеціальне водокористування (або договору на поставку води) із встановленими в них лімітами (обсягами) використання води, що підлягають відображенню в податковій декларації звітного (податкового) періоду, визначає обов’язок суб’єкта господарювання, який здійснює використання води виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб власних або населення, подавати податкову декларацію з рентної плати.

За матеріалами Хустської ОДПІ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp