Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

До уваги керівників підприємств, що видобувають підземні води

27 лютого 2016 р., 20:24

Інформація від закарпатських податківців

Нагадуємо підприємствам, які видобувають підземні води, на що треба звернути увагу при складанні звітності.

При поданні звітності за IV квартал 2015 року у випадках відсутності геолого-економічної оцінки запасів слід застосовувати такі коефіцієнти рентабельності:

- якщо підприємство порушило строк регуляторної повторної державної експертизи й оцінки запасів, - застосовується коефіцієнт рентабельності, що дорівнює трикратному розміру облікової ставки НБУ. За ІІІ квартал 2015 року середньозважена облікова ставка НБУ становить 28,57%. Відповідно, коефіцієнт рентабельності становив 0,8571 (28,57х3:100). Протягом усього IV кварталу облікова ставка НБУ не мінялася – 22%. Коефіцієнт рентабельності у цьому випадку застосовується в розмірі 0,66 (22%х3:100);

- якщо робиться розрахунок рентної плати за об’єкти надр, за якими державна геолого-економічна оцінка не виконана, зокрема при видобутку підземних вод, - то застосовується коефіцієнт рентабельності 0,22 (згідно з листом Держкомісії із запасів корисних копалин від 02.02.15р. № 46/07).

Звертаємо увагу, що при видобутку води рентну плату за користування надрами сплачують землевласники і землекористувачі, які мають спецдозволи на користування надрами, крім:

- фермерських господарств, що провадять діяльність з видобутку води на підставі дозволів на спецводокористування (п. 252.1.4 Податкового кодексу України);

- громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які видобувають воду на земельних ділянках в об’ємі не вище 13 куб. м на особу на місяць (за показаннями лічильника) (пп..252.1.5 Податкового кодексу України).

Зауважуємо, що підземні води глибиною розробки до 20 м не є об’єктом оподаткування (п.252.4.1 ПКУ).

Рентна плата за користування надрами при видобутку підземних вод сплачується незалежно від напряму використання води й отримання економічної вигоди від її використання.

Якщо минув строк дії дозволу на користування надрами або спец водокористування і діяльність з видобутку корисних копалин, у тому числі підземних вод, більше не провадиться, то останню декларацію необхідно подати за період, у якому минув строк дії відповідного дозволу.

Відділ комунікацій Головного управління ДФС у Закарпатській області


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp