Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Полісмени передали унікальні документи у Держаний архів (ФОТО, ВІДЕО)

3 березня 2016 р., 17:46

Урочистості відбулися у краї сьогодні, 3 березня.

Сьогодні в Головному управлінні Нацполіції Закарпаття відбулася акціяпередачі Державному архіву копій матеріалів – справ депортованих зарадянських часів німців, яких репресували та «без права повернення»вислали у Сибір.

Передані до Державного архіву начальником ГУНП в Закарпатській області СергіємКнязєвим документи мають стати підґрунтям для подальших розслідувань. «Ми неможемо повернути загублені життя, але ми зможемо повернути людям їх чесне ім’я», - зауважив полковник Князєв.

{g}

Йдеться про архівні справи, заведені Управлінням МВС у Закарпатській області у 1948-1949 рр. на окремих корінних представників закарпатської німецької громади, яка уберезні 1946 року за розпорядженням НКВС СРСР за національною ознакою буладепортована у Тюменську область, Росія (всього — 2670 чоловіків, жінок та дітей), на «вічне поселення» «без права на повернення» до рідних місць колишнього проживанняв Закарпатті.

Цінність цих справ полягає в тому, що вони, можливо, складають останню збереженучастину матеріалів, які стосуються обставин депортації закарпатських німців уТюменську область, тоді як всі інші за вказівкою ЦК КПУ Української PCP йогопредставниками і участю місцевих партноменклатурних працівників у липні-жовтні1990 року були вилучені з колишнього партійного архіву обкому КПУ. А потім знищеніяк такі, що начебто спотворюють уявлення про політику компартії і радянського уряду в національному питанні. Насправді, що очевидно, — з метою приховати прямевідношення обласних партійних органів до цієї репресивної акції.

«Це унікальні документи. Адже стосуються тих людей, які, фактично, постраждали ніза що. Їх вислали. А коли вони зрозуміли, що нема ніякої небезпеки, повернулися. Але тут їх знову зустріли ті, хто їх і виводив. Відтак – людей знову засуджують. Зновувисилають», - охарактеризував зміст матеріалів голова Закарпатського крайовогопроводу політв'язнів Іван Коршинський.


Олександр Петік - заступник Голови Закарпатської обласної державної адміністраціївисловив подяку Головному управлінню Нацполіції Закарпаття за відкриття документівта винесення їх на загальний огляд. Олександр Владиславович зауважив, щосьогоднішня акція передачі документальних справ важлива ще й тим, що відбуваєтьсянапередодні чорної дати – 70-ї річниці від депортації німців у Сибір, що вшановується6 березня цього року. «Подія, заради якої ми всі сьогодні зібрались, свідчить про те,що нова поліція демонструє не лише силу, але й високий інтелект, людяність іпоцінування історії. Сьогодні ми разом перегортаємо цю сторінку репресії», - відмітивОлександр Петік


Із словами подяки виступив і директор Державного архіву в Закарпатській областіМісюк Михайло Дмитрович. «Важливим моментом цієї ситуації є збагачення нашогоархіву. Цы документи - свідчення того, як люди відстоювали свої інтереси, свою долю», - зазначив директор архіву.

Про цінність та цікавість до знахідки, роботу над матеріалами розповів Корсун Олексій Михайлович – засновник "Редакційно-видавничої групи обласної книги "Реабілітовані історією". Дослідник розповів, що подібні матеріали збереглись розсипом. Багато з них було знищено, щоб не «псувати імідж» радянської системи. Але, на щастя, в архівній базі Головного управління поліції вони збереглися і тепер відкривають перед нами невідому сторінку нашої історії.

Очільник Нацполіції Закарпаття Сергій Князєв наголосив: «Сьогоднішня акція – результат спільних зусиль, великої роботи, яку потрібно продовжувати і надалі. Теперв Україні війна. Люди, які прийшли до нас зі сходу країни, а таких переселенців єблизько 10 тис., є жертвами війни, свідками всіх тих подій, які відбуваються наДонбасі. І сьогоднішня акція є підґрунтям для того, щоб збирати документальну базу не лише про події 40-х років минулого століття, а й про події воєнного сьогодення».

Підсумував сказане та подякував усім, хто був залучений до роботи над цимиархівними справами, начальник сектору документального забезпечення СергійВалерійович Шалда. Правоохоронець зауважив, що подібних документів у нас єблизько 30 тис. Сьогодні ж представили 18. Наявна архівна база є відкритою. Ми радібудемо вітати дослідників, що мають бажання опрацьовувати матеріали. «В історії єбагато білих плям. Ми будемо старатися, щоб таких плям ставало менше», -підкреслив полковник Сергій Шалда.





Відділ комунікації ГУНП в Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp