Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Крайові парламентарі Закарпаття спрацювали злагоджено та конструктивно

11 березня 2016 р., 13:44

Сьогодні, 11 березня, під головування Михайла Рівіса відбулося третє пленарне засідання другої сесії Закарпатської обласної ради VІІ скликання.

У роботі пленарного засідання взяли участь дипломати, голови районних рад та райдержадміністрацій, міські голови, керівники правоохоронних і контролюючих органів, окремих установ і організацій області, представники військового комісара області та акредитованих в обласній раді засобів масової інформації

На початку Михайло Рівіс запросив всіх присутніх вшанувати хвилиною мовчання пам’ять полеглих Героїв Революції Гідності та загиблих у війні на Сході України.
Далі привітав із нещодавнім святом Весни наших чарівних жінок-колег та депутатів, котрі святкували дні народження у між пленарний період. А це – Мирослава Білецького, Мирона Помпеля, Йосипа Борто, Василя Куцина, Федора Ісайовича, Гейзу Гулачі. Побажав їм міцного здоров’я та всіляких гаразді вжиття. гараздів.
Потім головуючий наголосив, що відповідно до нещодавніх змін до законодавства України, рада працює у режимі відкритого поіменного голосування – із зазначенням позиції кожного депутата з кожного питання порядку денного. Тим більше така технічна можливість є, щоб забезпечити відкритість у роботі засідань «Тай таємне голосування, - мовив Михайло Рівіс, - здійснюється виключно у передбачених законодавством випадках».
Враховуючи нагальність порушених напередодні депутатами обласної ради питань, він запропонував до порядку денного декілька важливих звернень до вищого керівництва державної влади. Серед них - щодо забезпечення компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян; про фінансування професійно-технічних навчальних закладів і з питання запровадження санкцій до Російської Федерації. У ході роботи було попутно із голосу включено ще два актуальні звернення - про звільнення Надії Савченко та про зниження митних ставок та платежів на авто з іноземною реєстрацією.
Жваво обговорили депутати проект рішення про звернення Закарпатської обласної ради до Президента України Порошенка П. О. щодо забезпечення компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян. Як повідомив голова ОДА та депутат облради Геннадій Москаль, в уряд направлено спільний лист з головою облради з цього питання, але, на жаль, звідти прийшла відписка. «Формально ми праві, але існує знущання, або ж як кажуть: «порятунок потопаючих - справа рук самих потопаючих», - мовив він.

Депутати, після обговорення, ухвалили рішення звернутися до Верховної Ради України та кожного депутата від Закарпаття з настійливою рекомендацією внести новим проект у парламент з цього питання.

Не менш активно обговорили й Звернення Закарпатської обласної ради до Президента України Порошенка П. О. щодо фінансування професійно-технічних навчальних закладів. Як відомо, наприкінці 2015 року відмінено субвенцію з державного бюджету на підготовку робітничих кадрів , то цей тягар став непосильним для місцевих бюджетів. Проекти Законів України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічних навчальних закладів напрацьовані. Тепер слово за Главою держави, який має їх підписати.. 

Пропонувалось аналогічне звернення скерувати і на адресу Мукачівської міської ради, на території якої розташовані 3 такі заклади і на їх утримання не передбачено жодного фінансування. «На їх утримання треба 40 мільйонів і це величезні кошти», - сказав Золтан Лендєл. Геннадій Москаль попросив виділити кошти з Мукачівського міського бюджету на перший квартал, а як тільки надійде в область субвенція, він пообіцяв їх повернути місту. Тож депутати після гарячої дискусії проголосували за таке рішення із двома зверненнями.
Одностайно підтримали крайові обранці звернення Закарпатської обласної ради до Голови Верховної Ради України Гройсмана В. Б., Прем’єр-міністра України Яценюка А. П. щодо запровадження санкцій до Російської Федерації. Цю позицію зворушливо презентував колишній полонений, а нині - голова правління громадської організації «Спілка учасників бойових дій в АТО «Побратими України міста Ужгород» Микола Марчишак, який сказав: «Я був у полоні російських військ. Полягли тисячі наших побратимів у війні з Росією, а бізнес країни–агресора процвітає в Україні. І це не може не тривожити».

Фракція Батьківщина внесла пропозицію направити відповідне Звернення і щодо звільнення Надії Савченко, яка також була підтримана одноголосно.
Та, оскільки, залишились не розглянутими багато важливих питань із життєзабезпечення краю, то вони будуть розглянуті на четвертому пленарному засіданні, яке відбудеться 17 березня 2016 року.
Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp