Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

56 країн світу вклали свої гроші в розвиток Закарпаття

13 травня 2014 р., 18:46

Про це сьогодні заявили під час обговорення інвестклімату, податків та спрощення митних і регулятивних процедур в облраді.

На сьогодні в економіку області залучено майже 500 млн. доларів прямих іноземних інвестицій з 56 країн світу. З-поміж усіх залучених іноземних коштів майже 3% – із Словацької республіки. На сьогодні в області зареєстровано 110 підприємств з капіталом словацького походження. Такі цифри були сьогодні озвучені в Закарпатській обласній раді під час круглого столу на тему: «Поглиблення співробітництва між Закарпатською областю та Словацькою Республікою». 

Учасниками заходу, крім представників Закарпатської обласної ради, обладміністрації, Мінфіну, Генконсульства Словаччини в Ужгороді, ужгородської міськради, були Микола Бутенко – заступник начальника Головного управління Міндоходів у Закарпатській області, Віктор Іванус – т.в.о. першого заступника начальника Чопської митниці Міндоходів, Еріка Васкова – начальник управління оподаткування об’єктів і операцій Головного управління Міндоходів у Закарпатській області, підприємці Закарпаття та Словаччини.

– Ми не маємо даремно втрачати час, ця зустріч має підтвердити наше прагнення встановити близькі контакти для бізнесу та дати велику надію і поштовх українському економічному майбутньому. Ми маємо допомагати один одному. Ми схожі ментально, між нами не повинно бути бар’єрів, – зазначила Янка Бур’янова – Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді під час свого виступу.

Про зацікавленість Закарпатської області у залученні інвестицій в легку промисловість, машинобудування, харчову промисловість, сільське господарство, туризм, видобування корисних копалин та їх переробку розповів перший заступник голови облради Василь Брензович.

Зупинились учасники круглого столу й на темі автономних преференційних заходів Європейського Союзу у торгівлі з Україною, зокрема, Олександр Шкурла – секретар Генерального консульства Словацької Республіки у м. Ужгороді, зазначив, що скасування ввізних мит ЄС, збільшення експорту української аграрної та переробленої сільськогосподарської продукції матиме загальний економічний ефект вартістю майже 500 млн. євро. Однак, зазначив він, - ці заходи діятимуть тільки до 1 листопада 2014 року, до підписання другої, економічної, частини угоди України з Європейським Союзом.

Про кількість загальнодержавних та місцевих податків і зборів українським підприємцям нагадав, а словацьких поінформував Микола Бутенко. 

– На сьогодні в Україні є 17 загальнодержавних і 5 місцевих податків і зборів. Основні з них – податок на прибуток підприємств, податок на доходи фізичних осіб, податок на додану вартість. Крім того, в нас працює спрощена система оподаткування, яка надзвичайно проста, не потребує багато часу на податкову звітність та й на своє адміністрування, - зазначив заступник начальника Головного управління Міндоходів у Закарпатській області.

Крім того, заступник керівника ГУ повідомив, що в області працює 65 тис. приватних підприємців та 12 тис. суб’єктів господарювання-юридичних осіб. Окремо він поінформував іноземних гостей і про те, що Міндоходів системно працює над впровадженням сервісного підходу в роботі з платниками податків, як приклад, він запропонував звернути всім увагу на брошури, які були роздані на початку зустрічі: «Сервіс для платників», «Права та обов’язки платників податків та контролюючих органів», «Пам’ятка щодо основних видів та ставок податків для суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності».

У свою чергу Віктор Іванус – т.в.о. першого заступника начальника Чопської митниці Міндоходів розповів присутнім про спрощення митних процедур, надходження до бюджету та реконструкцію пунктів пропуску. Зокрема, він зазначив, що до бюджету митницею перераховано понад півмільярда гривень. Також поінформував й про те, що з початку дії Митного кодексу вже кілька Законів України вносили до нього зміни, а також про те, що середній час оформлення митних декларацій зберігає стабільну тенденцію до зменшення – наразі цей показник складає 57 хвилин. За його словами, роботу значно пришвидшує спрощення ряду митних процедур та формальностей, а також – запровадження електронного декларування. На сьогодні вже 92 відсотків митних вантажів оформляють у електронному режимі – це означає, що людський фактор та пов’язані з ним ризики зведено до мінімуму. 

Віктор Іванус розповів і про те, що при Чопській митниці Міндоходів створено консультаційний центр і фахівці, котрі працюють там, можуть надати відповіді на всі запитання, що можуть виникнути чи в простих громадян, чи в суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.

Після офіційної частини пройшли двосторонні зустрічі та знайомства між підприємцями Словаччини та Закарпатської області. Також всі охочі, в кого виникли питання чи зауваження, могли поспілкуватися з керівництвом Головного управління Міндоходів у Закарпатській області та Чопської митниці Міндоходів.
Інформаційно-комунікаційний відділ Головного управління Міндоходів у Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp